176 Shares

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Lamda Development, της οικογένειας Λάτση, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την επένδυση του Ελληνικού:

“Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), και ενόψει της άμεσης εκκίνησης της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα, η Lamda Development προβαίνει στην ακόλουθη ενημέρωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη σημερινή του Συνεδρίαση αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των €650 εκατ.

Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της Εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου.

Η Εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για την Lamda Development η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα.

Υποστηρίζοντας έμπρακτα τα ανωτέρω, ο βασικός μέτοχος «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Εταιρείας, VOXCOVE (Κοινοπραξία της OLYMPIA Group και της VNK Capital), πιστεύει ακράδαντα στο έργο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, στηρίζει και θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.”

Αποχωρεί, επομένως, από την κοινοπραξία ο Κινεζικός Όμιλος Fosun ο οποίος επενδύει σε τομείς όπως: ο τουρισμός, το εμπόριο, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια, η αναβάθμιση της παραγωγής ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου. Γνωστές Ελληνικές εταιρίες στις οποίες έχει επενδύσει στο παρελθόν η Fosun είναι η Folli Follie και το Club Med.

Αποχωρεί και η Eagle Hills, η οποία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ειδικεύεται στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ανάπλαση των αστικών κέντρων και των εμβληματικών προορισμών που σκοπεύουν να δώσουν ζωή και να διαφοροποιούν τις τοπικές οικονομίες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσουν τοπικές και διεθνείς επενδύσεις και να επηρεάσουν θετικά τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Τι σημαίνει αυτό για το κλίμα επενδύσεων στη χώρα; Όταν αποχωρούν μεγάλοι επενδυτές από κοινοπραξία που σκόπευε να δημιουργήσει ένα εμβληματικό έργο για τη χώρα, θα πρέπει να προβληματιζόμαστε όλοι. Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.