Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναμένουν ότι η χώρα θα λάβει πλήρη αναβάθμιση της αξιολόγησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η οποία θα έβαζε την Ελλάδα στο τριπλάσιο Β μείον, τη χαμηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό θα σήμαινε ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα θα ήταν η μεγαλύτερη ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν κατά τη δύσκολη οικονομική δεκαετία της Ελλάδας έχουν αφήσει το στίγμα τους στη χώρα. Ο κατώτατος μισθός, για παράδειγμα, είναι σήμερα 832 € το μήνα, δηλαδή 30 € χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2010, και ο μέσος μισθός είναι περίπου 25% χαμηλότερος από ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια. Τα ποσοστά σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και η έκθεση των Financial Times αναφέρει αρκετά παραδείγματα αυτής της προόδου. Για παράδειγμα, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό και η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο όριο σχεδόν 28% το 2013 σε λίγο περισσότερο από 15% το 2021. Επιπλέον, οι επενδύσεις άρχισαν να αυξάνονται και η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνείς αγορές και επενδυτές.
Συμπερασματικά, η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από περισσότερα από μια δεκαετία προγραμμάτων διάσωσης και μέτρων λιτότητας αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας του ελληνικού λαού και της ικανότητάς του να προσαρμοστεί και να ξεπεράσει δύσκολες προκλήσεις. Ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης εξακολουθούν να γίνονται αισθητές, η χώρα βρίσκεται σε μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.