«Φρούριο» είναι το Καπιτώλιο, με τα στελέχη της Εθνοφρουράς να βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά τα διαδικαστικά για την παραπομπή Τραμπ. Όπως είναι γνωστό, οι Δημοκρατικοί, αφού απέτυχαν να πείσουν τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προχωρήσει μία διαδικασία άμεσης «παύσης» του προέδρου -την οποία προβλέπει το αμερικανικό σύνταγμα- οδηγήθηκαν σε μία δεύτερη απόπειρα παραπομπής του, η οποία προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει ως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε πρόκειται να ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. 

Στην προκαταρκτική ψηφοφορία η πρόταση παραπομπής έλαβε 221 βουλευτικές ψήφους, έναντι 221 βουλευτικών «όχι» , από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.  Αμέσως μετά, η πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε τον Τραμπ «ξεκάθαρο και ενεργό κίνδυνο για το αμερικανικό έθνος».

Οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, βρήκαν  συμπαράσταση στην κίνησή τους από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, μετά από τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, στην επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν από τα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ. Μάλιστα, το Ρόιτερς μετέδωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν οριακή πλειοψηφία στην Γερουσία, σκέπτονται να ορίσουν την συνεδρίαση για το θέμα της παραπομπής Τραμπ για την Παρασκευή.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ έντονα σήμερα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οπαδοί του Τραμπ ετοιμάζουν ένοπλες «εξεγέρσεις» και στις 50 Πολιτείες την ημέρα της ορκωμοσίας Μπάιντεν. Για να τον πείσει να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερέβη τα εσκαμμένα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του… πεζοδρομίου απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς.

Επίσης, με τη Βουλή να συζητά ένα ψήφισμα μομφής κατά του Τραμπ για ρητορική και ψεύδη που διέδωσε σχετικά με την εκλογική νίκη του Biden, άλλα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν επίσης σε εφαρμογή για τους νομοθέτες.

Τα μέλη του Σώματος για πρώτη φορά έπρεπε να περάσουν από έναν ανιχνευτή μετάλλων πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στην αίθουσα, κάτι που θα παραμείνει σε ισχύ κάθε μέρα που το Σώμα συνεδριάζει για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με μια οδηγία του Timothy Blodgett, του εν ενεργεία λοχία του Σώματος.

Πηγή:protothema.gr, fox13news.com