Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη διάθεσή του να συνεργαστεί σε μια διεθνή έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ο Νεχάμερ έγινε τη Δευτέρα ο  πρώτος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε με τον Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πριν από την επίσκεψη στη Μόσχα, ο Αυστριακός ηγέτης πήγε στην Ουκρανία, όπου επισκέφθηκε την Μπούχα και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια συνέντευξη  στο «Meet the Press» του NBC το Σάββατο, ο Nehammer είπε ότι πήγε στη Ρωσία μετά την Ουκρανία «για να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Πούτιν» με όσα είδε στην Ουκρανία.

“Του είπα αυτό που είδα. Είδα τα εγκλήματα πολέμου. Είδα τη μαζική απώλεια του ρωσικού στρατού. Και του είπα ότι υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για πόλεις όπως η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο, για παράδειγμα. Οι άμαχοι χρειάζονται νερό και πρέπει να φροντίσουμε τους τραυματίες εκεί», είπε ο Nehammer.