Η επιτροπή κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξάγει ακρόαση για ένα ψήφισμα που ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ «ενθάρρυνε ευρέως» τον όχλο που λεηλάτησε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, και ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πρέπει να αναλάβει ως πρόεδρος.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν την αίθουσα, ζητούν από τον Πενς να επικαλεστεί «αμέσως» την 25η Τροπολογία και να κηρύξει τον Τραμπ ακατάλληλο για το αξίωμα.

“Μας οδηγήσει έξω από αυτόν τον εφιάλτη που έχουμε βυθιστεί σε με αυτά τα πρόσφατα γεγονότα,” Δημοκράτης Jamie Raskin λέει κατά τη διάρκεια της ακρόασης, απευθύνοντας Pence και τα άλλα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου.

Η 25η τροπολογία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να γίνει αναπληρωτής πρόεδρος όταν ένας πρόεδρος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τα καθήκοντά του, εάν για παράδειγμα, αυτός ή αυτή καθίσταται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας.

Το μέρος της τροπολογίας που συζητείται, επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να δηλώσουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Θα πρέπει να υπογράψουν μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον πρόεδρο της Γερουσίας δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος είναι ανίκανος να κυβερνήσει ή ανίκανος “να εκφορτώνει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του γραφείου του”. Σε αυτό το σημείο, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα αναλάβει αυτόματα.

Ο Πρόεδρος έχει την ευκαιρία να προσφέρει μια γραπτή απάντηση, και αν αμφισβητεί το εύρημα, τότε εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποφασίσει. Οποιαδήποτε ψηφοφορία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που διατάσσουν την απομάκρυνση του προέδρου απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.

Μέχρι να επιλυθεί το θέμα, ο αντιπρόεδρος θα ενεργεί ως πρόεδρος.

Πηγή: bbc.com