Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα πρέπει πλέον η χώρα να προετοιμαστεί για την προοπτική λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους δίχως συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Σε προαναγγελθείσα δήλωσή του επί των αποτελεσμάτων της χθεσινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι οι Βρυξέλλες «έχουν αρνηθεί να διαπραγματευτούν σοβαρά» επί του βρετανικού αιτήματος για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά.

«Αν δεν υπάρξει μία θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης (από την ΕΕ), θα πάμε για μια λύση Αυστραλίας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός παραπέμποντας στο μοντέλο εμπορικής σχέσης που έχουν οι Βρυξέλλες με την Αυστραλία, η οποία βασίζεται εν πολλοίς στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όπως πρόσθεσε, «πάντα ξέραμε ότι θα υπήρχε μία αλλαγή» στο τέλος του έτους, ανεξαρτήτως της μελλοντικής σχέσης με τους Ευρωπαίους.

Κάλεσε δε τους πολίτες «να εναγκαλιστούν την εναλλακτική» με «υψηλό φρόνημα», λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευημερήσει.

Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η δήλωσή του σηματοδοτεί αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως είχε πει ότι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που δεν προέκυπτε απτή προοπτική συμφωνίας στη σύνοδο των 27, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Αυτό που τους λέμε είναι ελάτε εδώ, ελάτε σε εμάς, αν υπάρχει κάποια θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης».

Πηγή:skai.gr