Την απόσυρση ορισμένων αντηλιακών ζήτησαν επιστήμονες από τις αρχές των ΗΠΑ λόγω πιθανής παρουσίας καρκινογόνων.

Οι μάρκες που βρίσκονται στη λίστα είναι Coppertone, Banana Boat και Neutrogena.

Οι ερευνητές έκαναν έκκληση στην FDA να αποσύρει οποιαδήποτε αντηλιακά περιέχουν το συστατικό οκτοκρυλένιο. Τα προϊόντα που παρήχθησαν με οκτοκρυλένιο ενδέχεται να περιέχουν βενζοφαινόνη. Η ουσία είναι πιθανώς καρκινογόνα, αφού επηρεάζει συγκεκριμένες ορμόνες και τα όργανα αναπαραγωγής, σύμφωνα με γκρουπ επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Craig Downs, στελέχους της nonprofit Haereticus Environmental Laboratory. 

Η έρευνα της FDA

«Περίπου 2.400 αντηλιακά παράγονται με οκτοκρυλένιο και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλή για χρήση. Η FDA δεν έχει δεδομένα και δεν θα έπρεπε να επιτρέψει την κυκλοφορία των προϊόντων χωρίς αυτά», υποστήριξε ο Downs.

Τα αντηλιακά βρέθηκαν -κυριολεκτικά- υπό το μικροσκόπιο τόσο των επιστημόνων όσο και των αρχών το 2019, όταν η FDA ζήτησε από τις εταιρείες την παροχή δεδομένων ασφαλείας των χημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Τον περασμένο Μάιο, ένα άλλο ανεξάρτητο γκρουπ ανακάλυψε την ύπαρξη ενός άλλου καρκινογόνου, του βενζόλιου, σε αρκετά προϊόντα, οδηγώντας τα σε ανάκληση από την αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον David Andrews, στέλεχος της Εnvironmental Working Group, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η FDA έχει λάβει αυτά τα στοιχεία από τις εταιρείες εδώ και δύο χρόνια. Η εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού οργανισμού, Courtney Rhodes, ανέφερε πως «η FDA λαμβάνει υπόψη της οποιαδήποτε απειλή προς τη δημόσια υγεία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά των αντηλιακών».

Διαβάστε την συνέχεια εδώ