«Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΕμβολιασμώνΜαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από σήμερα στάθηκε αφορμή για την επίκληση της φράσης του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία πλειοδότησε λέγοντας πως «το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση».

Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, αφού εξήρε τη μεγάλη ανταπόκριση παιδιών σχολικής ηλικίας και γονέων στο κάλεσμα για εμβολιασμό έναντι της COVID-19, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα εμβόλια σε παιδιά και εφήβους.

Κίνδυνος διαβήτη για εφήβους με κορωνοϊό

Τριπλάσιες σχεδόν πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 έχουν οι έφηβοι 30 ημέρες μετά τη νόσηση με COVID-19 συγκριτικά με συνομήλικους χωρίς τη νόσο του κορωνοϊού, κατέληξε μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που δημοσιεύεται στο Morbidity and Mortality Weekly Report. Ειδικότερα, η συχνότητα στην πρώτη ομάδα ανέρχεται σε 316 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη, ενώ στα 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη για τη δεύτερη

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τα στοιχεία αφορούν τη σύγκριση του αριθμού διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους κάτω των 18 ετών με COVID-19, υγιείς εφήβους και ομήλικους με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πριν την πανδημία. «Είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη», υπενθύμισε για τη νόσο του κορωνοϊού.

Η Πρόεδρος προχώρησε σε περαιτέρω πληροφορίες για τα πρόσφατα ευρήματα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε πως έχει αποδειχθεί η επίδραση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα παγκρεατικά κύτταρα καθώς και η επίπτωση που μπορεί να έχουν συνυπάρχοντες παράγοντες όπως παχυσαρκία και άλλες διαταραχές του μεταβολισμού, καθώς τα παιδιά εμφάνισαν διαβητική κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση αποτελεί προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης με παράλληλη αύξηση στα επίπεδα των αντισταθμιστικών ορμονών. Επιπλέον, η εκδήλωση διαβήτη πιθανώς να οφείλεται και στην καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών στα νοσοκομεία, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη από το CDC σχετικά με την ασπίδα του εμβολιασμού για τα παιδιά. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer πέτυχε σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού.