Επιστήμονες στην Ισπανία χαρτογράφησαν με επιτυχία το γονιδίωμα ενός είδους μεδουσών που μπορεί να ξεφύγει από τον θάνατο που σχετίζεται με την ηλικία επιστρέφοντας σε νεανική κατάσταση μετά την ενηλικίωση.
Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα γράφει ότι ελπίζει ότι τα ευρήματά τους μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για την κατανόηση περισσότερων για την ανθρώπινη γήρανση και τις συνθήκες υγείας που αντιμετωπίζουμε καθώς γερνάμε.
Ο T. dohrnii, που ονομάστηκε η αθάνατη μέδουσα, διανύει έναν κύκλο ζωής όπως και άλλα είδη μεδουσών. Σε ένα από αυτά τα στάδια, οι μέδουσες προσκολλώνται στον πυθμένα της θάλασσας ως πολύποδας – βασικά ένας μίσχος ιστού – και προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί.
Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικά κλωνοποιώντας τους εαυτούς τους και τελικά να μετατραπούν στο σχήμα «μέδουσας» που μοιάζει με ζελέ για το οποίο είναι περισσότερο γνωστές οι μέδουσες.
Μόλις οι περισσότερες μέδουσες φτάσουν σε αυτό το ενήλικο στάδιο της «μέδουσας», μπορούν επίσης να αρχίσουν να αναπαράγονται σεξουαλικά απελευθερώνοντας σπέρμα και ωάρια στο νερό. Μετά από αυτό το στάδιο, η τυπική μέδουσα θα πέθαινε τελικά.
Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί η αθανασία του T. dohrnii, οι ερευνητές συνέκριναν το γονιδίωμά του με αυτό του ξαδέρφου του Turritopsis rubra, το οποίο δεν έχει την ίδια αντιγηραντική ικανότητα. Είπαν ότι το γονιδίωμα του T. dohrnii είχε διπλάσια αντίγραφα γονιδίων που σχετίζονται με την προστασία και την επιδιόρθωση του DNA.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι η μέδουσα είχε μια μοναδική μετάλλαξη που της επιτρέπει να αποτρέπει την επιδείνωση των τελομερών – τα προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Στους ανθρώπους, τα τελομερή μας τείνουν να μικραίνουν όσο μεγαλώνουμε.
Ωστόσο, η θαλάσσια βιολόγος Maria Pascual Torner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στη Wall Street Journal ότι είναι απίθανο οι άνθρωποι μια μέρα να έχουν την ίδια αντιγηραντική ικανότητα με το T. dohrnii.
«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα έχουμε αθανασία όπως αυτή η μέδουσα, γιατί δεν είμαστε μέδουσες», είπε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, σύμφωνα με το περιοδικό.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της γήρανσης γενικά, είπε στο ρεπορτάζ.
Ο Μόντι Γκράχαμ, ειδικός στις μέδουσες και διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Φλόριντα, είπε στο Reuters ότι η έρευνα του Τόρνερ δεν έχει άμεση εμπορική αξία.