ΣΟΚ από τη γερμανική «Die Welt» η οποία με απλά λόγια τονίζει ότι Τσίπρας και Παυλόπουλος με τις πρωτοβουλίες τους οδηγούν την Ελλάδα σε Νέο Μνημόνιο, όπως είχε μαντέψει ο Σημίτης. Τα πράγματα ζορίζουν επικίνδυνα για τα κυβερνητικά στελέχη ενώ από τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι έχουν βρει λεφτά σε λογαριασμούς κορυφαίων Συριζαίων και πως είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.
Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, «ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ξεκίνησε το Νέο Έτος με μια χειρονομία γεμάτη πάθος. Έδωσε ελληνικό διαβατήριο σε τρεις μετανάστες, δύο Αιγύπτιους ψαράδες κι έναν Αλβανό, ως αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσέφεραν στους πυρόπληκτους τον περασμένο Ιούλιο στο Μάτι. Ήθελε να τους ευχαριστήσει γι’ αυτή την πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αλλά και να στείλει ένα μήνυμα – “σε ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας”. Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν τελικά: «Το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή. Αλλά φέρει και ευθύνη».
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα «Die Welt» διερωτάται «τι γίνεται με την ευθύνη που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα;».
«Τον πρώτο χρόνο μετά το τέλος των πακέτων διάσωσης που έλαβε η μεσογειακή χώρα που επλήγη από οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι αναλυτές διερωτώνται: στις 20 Αυγούστου του 2018, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, η Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν βοήθεια στη χώρα από το 2010, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα, η κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ – και το λαϊκίστικο κόμμα των ANΕΛ που συνέτεξαν τον προϋπολογισμό της χώρας, κάνουν ανυπόμονοι χρηματικά δώρα- στις οικογένειες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε αγρότες και δημόσιους υπαλλήλους, σε συνταξιούχους και καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν ωφελούνται τουλάχιστον έμμεσα από τη χρηματική ευλογία.
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Το χρέος είναι ιλιγγιώδες αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ. Τα τραπεζικά βιβλία είναι φορτωμένα με επισφαλή δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι διασφαλισμένη το πολύ έως το 2038. Εάν η χώρα δεν επιτύχει σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας – μια κατάρρευση για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, θα διεξαχθούν στη χώρα κοινοβουλευτικές εκλογές, το αργότερο το φθινόπωρο. Και ο ενθουσιασμός για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανιστεί μαζικά. Μόνο το 23% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα των ΑΝΕΛ, λαμβάνει μόλις 2% και δεν μπαίνει καν στη βουλή. Νικητής των εκλογών θα είναι το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης,Ν.Δ, η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δέκα μονάδες.
Αναφερόμενο στα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα, το σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι: «Θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τα καύσιμα, εκπτώσεις στις κοινωνικές εισφορές από αυτοαπασχολούμενους, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, υψηλότερος κατώτατος μισθός. Ο ειδικός φόρος στο κρασί θα καταργηθεί, οι βοσκοί σε απομακρυσμένες περιοχές θα λάβουν επιδότηση. Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει τις περικοπές των συντάξεων που σχεδιάζονται από την πίεση των πιστωτών…».
«Οι οικονομολόγοι ανησυχούν»,υποστηρίζει η εφημερίδα «Die Welt» και προσθέτει: «Εάν ο Τσίπρας τώρα αρχίσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα, τότε η επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών τίθεται σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ από το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εταίρου της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Αν δείτε το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τόθε καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο γι’ αυτό το είδος των δαπανών», επισημαίνει.
Η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά επικρίνει επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την προτεραιότητα που έχει θέσει :τις κοινωνικές δαπάνες έναντι των επενδύσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας», προσθέτει.
Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας «Merrill Lynch», ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επικείμενες ελληνικές εκλογές – και τις ευρωπαϊκές εκλογές. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει μία «χαμένη χρονιά » για την Ελλάδα: «Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών». Από την πλευρά του, ο Βολφάνο Πικόλι, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας «Teneo Intelligence», θεωρεί ότι «οι εκλογές πρέπει να δρομολογηθούν για τις 26 Μαΐου, ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών».
«Το γεγονός ότι ο Τσίπρας σε αυτή τη φάση κάνει πίσω στις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μοιράζει χρηματικά δώρα, θεωρείται από πολλούς ότι δίνει λάθος μήνυμα. Τα τρία πακέτα βοήθειας επανέφεραν την Ελλάδα στο σωστό δρόμο», λέει ο Χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ και προσθέτει: «Αλλά όταν οι Έλληνες επιστρέφουν στα παλιά πρότυπα συμπεριφοράς, όλη αυτή η αγάπη χάνεται».