Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι το παλαιότερο και μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο χρεοκόπησε. Η ιστορία του αγγλικού Thomas Cook ξεκινά το 1841, όταν βοηθά στη μεταφορά ανθρώπων από το Μπέρμιγχαμ στο Νότιγχαμ. Λίγο αργότερα ξεκινά τα πρώτα ταξίδια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ γρήγορα επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Σήμερα, και αφού έχει περάσει μια ταραχώδη ιστορία που περιλαμβάνει εθνικοποίηση, αποκρατικοποίηση και εξαγορά από γερμανικά συμφέροντα, απασχολεί περίπου 20.000 εργαζομένους ενώ εξυπηρετεί πάνω από 600.000 τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα μετά τη χρεοκοπία της επιχείρησης.
Με δάνεια πάνω από 1,5 δις και χωρίς νέα δανειοδότηση η εταιρεία οδηγείται στη χρεοκοπία επηρεάζοντας τουρίστες αλλά και επιχειρηματίες. Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναπατρίσει γύρω στους 150.000 Βρετανούς που μένουν χωρίς διαμονή και επιστροφή στον τόπο των διακοπών τους.
Περιπου 50.000 τουρίστες βρίσκονται μέσω του χρεοκοπημένου ταξιδιωτικού γραφείου στη χώρα μας. Μέσα στο τριήμερο αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου Τουρισμού, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους περίπου 22.000 άτομα.
Η χρεοκοπία, πέρα από το φέσι που αφήνει στους επιχειρηματίες, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην αγορά και πλήττει τον ελληνικό τουρισμό. Μέρη όπως η Ρόδος και η Κως, οι Σποράδες, η Κρήτη και η Κέρκυρα είχαν τα προηγούμενα έτη πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία του εν λόγω ταξιδιωτικού γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, μία μόνο επιχείρηση απώλεσε 650.000 ευρώ. Και αν η ζημιά αυτή αφορά την Κρήτη που δέχεται τουρίστες από όλον τον κόσμο, αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στις Σποράδες που το 50% των τουριστών ήταν Βρετανοί.
Η τελευταία ανάρτηση της εταιρείας πριν την χρεοκοπία αφορούσε έναν ελληνικό προορισμό: το νησί της Κω. Η διαφήμιση που έκανε στη χώρα μας ήταν τεράστια, όπως τεράστια αναμένεται να είναι και η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό από την απώλεια της εταιρίας. Επαγγελματίες του τουρισμού αναφέρουν ότι μόνο σε βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη βλάβη στην ελληνική οικονομία. Ελληνικές επιχειρήσεις θα πληγούν, ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα. Εργαζόμενοι θα επηρεαστούν, κεφάλαια θα εξαφανιστούν, έσοδα τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα θα χαθούν.
Κλείνουμε με την έκκληση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου για ψυχραιμία και αναμένουμε το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την αντιμετώπιση της καταστροφής.