0 Shares

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε εξ’ αρχής να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ που οδήγησαν στο Συνέδριό της ως μια ακόμα αφορμή προσωπικής του διαφοροποίησης από παλαιές παθογένειες της ελληνικής Κεντροδεξιάς.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει περαιτέρω την αντιπολιτευτική του δράση, με επίκεντρο τη μη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Νέα Δημοκρατία εγκαλεί την κυβέρνηση για το ότι «δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας» και καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση, επιλέγοντας τη συγκρότηση ενός θεσμού που κατ’ εξοχήν προϋποθέτει συναίνεση για άσκηση οξείας αντιπολίτευσης. 
Στη διάρκεια της εβδομάδας που έκλεισε, με αφορμή την προσπάθεια σύστασης του ΕΣΡ και τις αποφάσεις του ΣτΕ, που θα εξετάσει τελικά την ουσία και θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου περί αδειοδότησης, η ΝΔ επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως η ίδια ως πολιτειακός θεσμός προτίθεται να αποτελέσει «ανάχωμα δημοκρατίας» έναντι των «αντιδημοκρατικών και καθεστωτικών», όπως τονίζει, «μεθοδεύσεων της κυβέρνησης». Οι πολιτικοί της αντίπαλοι, πάντως, «θυμίζουν» στη ΝΔ πως είναι μια παράταξη που στο παρελθόν έπαιξε και με τα «μαύρα», στρέφοντας το βλέμμα στην ΕΡΤ.
Οπως καταγγέλλει η Πειραιώς, «για πρώτη φορά μετά από το 1974 κυβέρνηση με τις πράξεις της δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας» και καλεί τους πολίτες να προασπίσουν «την ανεξαρτησία θεσμών όπως η Δικαιοσύνη». Ζητά από την κυβέρνηση να αφήσει τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» και να μην υποχρεώσει το ΣτΕ να κρίνει υπό την απειλή νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα ρίξει «μαύρο» στην ενημέρωση και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπεραμύνεται των κινήσεών της, επικαλούμενη την ανάγκη ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με αδιάβλητα κριτήρια, υπογραμμίζει ότι αυτή της η επιλογή συνιστά συνταγματική επιταγή και κατηγορεί τη ΝΔ πως θέλει και πάλι να εξυπηρετήσει την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή.
Κατάρτιση σχεδίων νόμου
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσάπτει επίσης στην κυβέρνηση την απόρριψη της τροπολογίας που πρότεινε η ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πειραιώς, «η αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα απέρριψε μια τροπολογία-ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες μια λύση που όφειλε η ίδια να είχε από καιρό προκρίνει, γκρεμίζοντας έτσι τον μύθο τής δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας». Την Παρασκευή, η ΝΔ με βάση στοιχεία Εκθεσης του World Economic Forum ανάρτησε στο Facebook μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι εκείνη ως κορμός της τότε κυβέρνησης, «το 2012 παρέλαβε τη χώρα στη θέση 96 και κέρδισε 10 θέσεις στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα μόλις μέσα σε δύο χρόνια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ξανά την Ελλάδα στη θέση 86.
Ο κατήφορος της παρακμής συνεχίζεται». Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί αυτή η βελτίωση των δεικτών δεν έγινε αντιληπτή από τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Κι ενώ η αντιπαράθεση κλιμακώνεται, η ΝΔ συνεχίζει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική της, που είναι η τμηματική παρουσίαση του προγράμματός της και όσο καταλήγει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι στο εγγύς μέλλον δεν διαφαίνεται η δρομολόγηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ άμεσων πολιτικών εξελίξεων, εκείνοι που γνωρίζουν από κοντά τα τεκταινόμενα στην Πειραιώς λένε πως «κρατάει» σημαντικά χαρτιά της για την προεκλογική περίοδο», αρνούμενοι ωστόσο να προχωρήσουν σε περαιτέρω αποκαλύψεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον αντιπρόεδρό του, Κωστή Χατζηδάκη, ετοιμάζονται να εισαγάγουν άλλη μια καινοτομία στη διαδικασία κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος. Οπως τονίζουν υψηλόβαθμα επιτελικά στελέχη στο Μοσχάτο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα συνοδεύει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματός του με την κατάρτιση των σημαντικότερων νομοσχεδίων που απαιτούνται και ένα πλάνο εφαρμογής.
Την εποπτεία της προσπάθειας έχει αναλάβει ο γραμματέας προγράμματος Γιώργος Στεργίου, ενώ το έργο της σύνταξης των νομοσχεδίων και του πλάνου εφαρμογής ανέλαβε ομάδα επιστημόνων, υπό τον συντονισμό του Γιώργου Βούτσινου (ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ειδικός γραμματέας Παιδείας και πρόεδρος του ΟΕΕΚ). Με αυτό τον τρόπο η Νέα Δημοκρατία θα φέρνει έτοιμες προτάσεις νόμου, θα τις συνδέει με τις προγραμματικές της θέσεις και θα αφήνει το πολιτικό κόστος της καταψήφισής τους στην κυβέρνηση.
Ανοίγει τα χαρτιά της
Την προσεχή εβδομάδα, η ΝΔ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τα κόκκινα «δάνεια», ενώ με αιχμή την επικαιρότητα, θα δίνει στη δημοσιότητα και νέα τμήματα του κυβερνητικού της προγράμματος, το οποίο έχουν επεξεργαστεί σειρά τεχνοκρατών μαζί με πολιτικά στελέχη του κόμματος, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.
Πηγή:ethnos.gr