Οι ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου φέρνουν νέα βάρη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου εν αποστρατεία και διεθνούς πραγματογνώμονα, Νίκου Σπανού. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Σπανός επεσήμανε ότι η λιμενική αρχή θα έπρεπε να παρέμβει σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν υπήρχε άρνηση διάσωσης από τους επιβαίνοντες του “πλωτού νεκροταφείου”. Επιπλέον, τόνισε ότι υπήρχαν διαθέσιμα μέσα από το Λιμενικό για άμεση επέμβαση.
Αναφερόμενος στην κατάσταση του πλοίου, δήλωσε:“Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, ένα πολύ παλιό σκάφος χωρίς κανένα πιστοποιητικό. Η τραγωδία είναι ανείπωτη. Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα. Το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Αρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, πλωτά μέσα πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη”.
Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές ενέργειες του Λιμενικού στην εν λόγω περίπτωση, όπου αναφέρεται για άρνηση διάσωσης από τους επιβάτες, απάντησε:�«Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Έπρεπε να πράξουμε τα δέοντα. Στο Γύθειο υπήρχε σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα».