Follow

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μοσκοβισί σε κυβέρνηση! «Στο Eurogroup Μαΐου η Αθήνα έχασε 6 δισ. ευρώ και το έκρυψε»

«Κόλαφος» είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ότι η χώρα έχασε 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup του Μαΐου 2016, κάτι που κράτησε κρυφό η κυβέρνηση.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.
Ο Νίκος Χουντής, σε ερώτηση που είχε καταθέσει προς την Κομισιόν, ζητούσε διευκρινίσεις για την οφειλόμενη από τους δανειστές, επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, τα οποία οι δανειστές, στα Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, είχαν δεσμευθεί ρητά ότι θα τα επέστρεφαν στην Ελλάδα. Με βάση αυτή τη συμφωνία, είχαν ήδη επιστρέψει 2 δισ. ευρώ το 2013 και αναμενόταν η επιστροφή πολλών ακόμα δισ. για τα επόμενα έτη.
Στην απάντησή του λοιπόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, με κατηγορηματικό τρόπο, απαντά ότι «δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα»!! Δηλαδή, σταματάει η εκταμίευση αυτών των ποσών στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία υπενθύμιζε τις αποφάσεις του Eurogroup το 2012, με τις οποίες, «τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις τεράστιες υπεραξίες που δημιουργούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ (SMP) και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA)», ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα κέρδη αυτά που οφείλονται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα αν «υπάρχει η πρόθεση να επιστραφούν άμεσα οι εκκρεμούσες εισπράξεις από τα SMPs και τα ANFAs».
Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, ο κ. Μοσκοβισί, με την απάντησή του, αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι, τα κέρδη 3, τουλάχιστον, ετών από τα SMPs και τα ANFAs που, βάση της συμφωνίας στα Eurogroup του 2012, θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ. ΧΑΘΗΚΑΝ!!! Πρόκειται για περίπου 6 δις ευρώ!!! Προκειμένου να εξηγήσει μάλιστα γιατί χάθηκαν, παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup της 27.06.2015, το οποίο, με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση, απείλησε τους Έλληνες ψηφοφόρους, ανακοινώνοντας την διακοπή κάθε χρηματοδοτικής δέσμευσης των δανειστών προς την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι, μετά τη συνθηκολόγηση ΣΥΡΙΖΑ και τη θέσπιση του Μνημονίου Τσίπρα, επανήλθαν όλες οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις, πλην των ANFAs και SMPs, γεγονός που αποφασίσθηκε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.
Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, παραπέμπει στη συμφωνία του Eurogroup της 25.05.2016, η οποία, προφανώς για να «γλυκάνει το χάπι» της απώλειας πολλών δισ. ευρώ από την Ελλάδα, αναφέρεται αόριστα στην εφαρμογή μιας «πιθανής» δέσμης μέτρων που, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, «θα μπορούσε» να περιλαμβάνει την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και SMPs, που θα υπάρχουν μετά το δημοσιονομικό έτος 2017 (σ.σ: δηλαδή χάνονται όλα τα ενδιάμεσα έτη), για να λειτουργήσουν «ως εσωτερικό απόθεμα ασφαλείας του ESM (!!!) προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές δαπάνες», κάτι που είναι βέβαια τελείως διαφορετικό από την απόφαση του 2012 για επιστροφή των κερδών απευθείας στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο κ. Τσακαλώτος, για να «θολώσει τα νερά», την ημέρα της συμφωνίας στο Eurogroup (25.05.2016), είχε δηλώσει ότι «Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χάθηκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα».
Παρέλειψε ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών να πει ότι χάθηκαν περίπου 6 δις ευρώ από τα SMPs και ANFAs.
Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί:
«Τον Νοέμβριο του 2012 η Ευρωομάδα συμφώνησε ατύπως να μεταφερθούν στην Ελλάδα ποσά ισοδύναμα με τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση της «αυστηρής εφαρμογής από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών μέτρων κατά την περίοδο του προγράμματος.» Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι τα εν λόγω ποσά «θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο της επόμενης επιτυχούς επανεξέτασης μετά το τέλος του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μετά την 1η Ιουλίου». Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη μετέφεραν στην Ελλάδα κέρδη ύψους 2 δισ. EUR από το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP) το 2013.
«Δεν υπήρξε επιτυχής επανεξέταση που να ολοκληρώθηκε μετά την 1η Ιουλίου 2014 και μέχρι τη λήξη του προγράμματος του ΕΤΧΣ στις 30 Ιουνίου 2015, όταν έληξαν όλες οι σχετικές με το πρόγραμμα διευθετήσεις . Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα αφότου εξέπνευσε το πρόγραμμα του ΕΤΧΣ.
«Στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα εξέφρασε την προσδοκία να εφαρμοστεί πιθανή δέσμη μέτρων μετά την επιτυχή εφαρμογή του νεοπαγούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Τα εν λόγω μέτρα θα «εφαρμόζονταν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα.» Ένα από τα εν λόγω μέτρα ήταν η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το οικονομικό έτος 2017) ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες».
Πηγή: enikonomia.gr

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement