«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό».

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία συμφωνεί, ας πάμε στη Χάγη

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε: «Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)» και πρόσθεσε: «Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο». Αναφερθείς στην Κύπρο, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες του ΟΗΕ.

Μητσοτάκης: Το 3,5% πλεόνασμα ήταν χρήσιμο σε άλλη εποχή -Θα πρέπει να αλλάξει το 2021

Αναφερθείς στα πρωτογενή πλεονάσματα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή. Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021. Ξεκινάμε τη συζήτηση με θεσμούς. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων».

Μητσοτάκης: Σύντομα θα έχουμε νέα για επενδύσεις

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του δουλεύει «σκληρά» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα». Επανέλαβε δε πως θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις «όχι επειδή μας πιέζει το ΔΝΤ αλλά επειδή της πιστεύουμε»

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «καλύτερες από ποτέ» και πρόσθεσε: «Θέλουμε συνεργασία σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων».

Πηγή: iefimerida.gr