Follow

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατακραυγή από όλα τα κόμματα για τις offshore υπουργών που επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική θύελλα σηκώνει η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για την προκλητική ρύθμιση που ανατρέπει όλα τα δεδομένα καθώς επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες  αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας. Δίνει μάλιστα άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν εως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.
Η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη σκληρή ανακοίνωση αναφέρει ότι «Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore» ενώ σε δεύτερη απευθύνει το ερώτημα: ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;
Η αποκάλυψη προκάλεσε και την αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ η οποία καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την σκανδαλώδη διάταξη με το Ποτάμι να τονίζει ότι η κοινωνία ζητά τώρα εξηγήσεις.

ΝΔ: «Ντροπή! Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί»

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της και με αφορμή το νόμο που επιτρέπει στους βουλευτές να κατέχουν offshore εταιρείες εξαπολύει σφοδρή επίθεση εφ όλης της ύλης στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού  τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία», αναφέρεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore».
«Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε νεώτερη ανακοίνωσή της το πρωί της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία τονίζει την «ένοχη σιωπή του Μαξίμου» και ερωτά: ποιούς υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη

Την ίδια ώρα η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» δια του υπεύθυνου του  ΚΤΕ Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Οι  υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να  έχουν  offshore εταιρίες.  Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι  Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι  οι βουλευτές τους. Τέρμα  στα παραμύθια ότι  δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά. πέρασε ανάμεσα στις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.  Η επίμαχη διάταξη έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την ουσία και το πνεύμα των μη δεσμευτικών συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την χώρα μας που ζητούσε να υιοθετηθούν κανόνες για τον περιορισμό της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και να υπάρξει ουσιαστικότερος έλεγχος των «πόθεν έσχες» τους. Σε κάθε περίπτωση έγκριτοι νομικοί αναφέρουν προς το «Πρώτο Θέμα» πως οι συστάσεις της Greco «ούτε ως φύλλο συκής δεν μπορούν να λειτουργήσουν για την αλλαγή που επέφερε η κυβέρνηση».

Advertisement

Ποτάμι: «Ξεπλένει» τους πολιτικούς των off- shore ο ΣΥΡΙΖΑ

Και το Ποτάμι εξέδωσε μια «σκληρή» ανακοίνωση στο πλαίσιο των έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Η ανακοίνωση 
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη.
Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

Γιώργος Παπανδρέου: Σκάνδαλο! Ποιους θέλουν να καλύψουν;

«Πρόκειται για σκάνδαλο, ποιους θέλουν να καλύψουν;» απευθύνει το ερώτημα σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ζητώντας την άμεση κατάργηση της διάταξης
Η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ έχει ως εξής:
«Με το νόμο 3849/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου απαγορεύτηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή πολιτικών προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε με παρένθετα πρόσωπα, σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
Τώρα, με το άρθρο 178 του νόμου για τον «δημοσιονομικό κόφτη», που δεν δημοσιεύθηκε ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Παπανδρέου και επιτρέπει πλέον σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, όπως και σε άλλες εταιρείες, που έχουν έδρα οποιοδήποτε κράτος συνεργάσιμο φορολογικά.
Με άλλα λόγια, αν ένας φορολογικός παράδεισος χαρακτηρισθεί «συνεργάσιμο φορολογικά κράτος», με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός θα μπορούσε να βρεθεί στη χώρα αυτή με offshore εταιρεία!
Πρόκειται για σκάνδαλο, για ρύθμιση που πλήττει το κύρος της δημόσιας ζωής!
Ποιους θέλουν να καλύψουν;
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ζητά την άμεση νομοθετική κατάργηση της συγκεκριμένης τροποποίησης»

Ένωση Κεντρώων: Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτυπά

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε».
Με αυτό το μήνυμα και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, η Ένωση Κεντρώων «ξεσηκώνεται» από την πολιτική θύελλα που σήκωσε η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος  για την προκλητική ρύθμιση που ανατρέπει όλα τα δεδομένα καθώς επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες.
Η ανακοίνωση
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε.
Από το Γραφείο Τύπου της Ε.Κ.

Λαϊκή Ενότητα: Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση σκάνδαλο για τις offshore

«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ”συνεργάσιμες”, δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Ενότητα» για να επισημάνει «Η απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση της κοινής γνώμης, αν και συνιστά υποκρισία της μνημονιακής αντιπολίτευσης να αντιδρά περιοριστικά μόνο σε αυτό το σκάνδαλο των offsohre εταιρειών και να καταπίνει την κάμηλο των νεοαποικιακών μνημονίων που έχουν υποδουλώσει τη χώρα μας».

Καστανίδης: Η ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης εκθέτει περισσότερο την κυβέρνηση

Θέση για την προκλητική διάταξη παίρνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είχε εισάγει το 2010 τις αυστηρές διατάξεις για τις offshore εταιρείες.
«Με το νόμο 3849/2010 προστέθηκε νέο άρθρο στο νόμο 3213/2003, με το οποίο απαγορεύτηκε πλήρως η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.
Ήδη η κυβέρνηση, με το άρθρο 178 του νόμου για τη Συμφωνία Δημοσιονομικών Μέτρων, τροποποιεί το ν.3849/2010 και απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, μόνον αν αυτές σχετίζονται με μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες.
Αν, συνεπώς, μια χώρα χαρακτηρισθεί με απλή απόφαση του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών ως συνεργάσιμη φορολογικά, τότε επιτρέπεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, άρα η πράξη δεν τιμωρείται!», αναφέρει ο πρώην υπουργός για να προσθέσει «Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση που εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.
Η ομάδα GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην τέταρτη αξιολόγησή της, συνιστά να γίνει ακριβής ορισμός της έννοιας των «εξωχωρίων εταιρειών», γιατί, όπως υποστηρίζει, διαφορετικούς ορισμούς των offshore εταιρειών αποδέχονται διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ ή το ΔΝΤ.
Η σύσταση της GREKO είναι άνευ νοήματος, διότι η έννοια των εξωχώριων εταιρειών ορίζεται στο ελληνικό δίκαιο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παρ.7 του νόμου 3091. Γι΄ αυτό και ο νομοθέτης το 2010 δεν επανέλαβε τον ορισμό των offshore στο κείμενο του ν.3849. Είναι αξιοπερίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τη συγκεκριμένη ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πάντοτε στηρίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι εθνικές αρχές.
Έτσι, η κυβέρνηση ανοίγει τεράστιο παράθυρο συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που σχετίζονται με χώρες φορολογικά συνεργάσιμες.
Θυμίζω ότι μερικές τέτοιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Τι απαντά το υπ. Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις από το Πρώτο Θέμα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Κυριακή, 29 Μαΐου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης
Η Κυβέρνηση με το νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών.
Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσε την αδιαφάνεια, την φοροδιαφυγή και την ανομία, με την δημιουργία νομοθετικών κενών που εν τέλει κατέτεινε στην μη απονομή δικαιοσύνης.
Επανειλημμένως η Κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε όχι μόνο να σταθεί απέναντι στην Βουλή και να καταψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή στο νόμο του Πόθεν Έσχες που ενίσχυαν τη διαφάνεια, αλλά επιπλέον εξέδωσε την 28/5/2016 μια απαράδεκτη ανακοίνωση εναρμονιζόμενη πλήρως με τα υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά το θέμα της αλλαγής του νόμου περί πόθεν έσχες η Κυβέρνηση νομοθέτησε προκειμένου επιτέλους να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια το θεσμικό πλαίσιο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις αρχές και τον τρόπο ελέγχου, καθώς και το χρόνο δημοσιότητας ορισμένων κατηγοριών των υπόχρεων. Η αποσυμφόρηση της επιτροπής του άρθρου 3Α, η ανασύνθεσή της με την αύξηση και συμμετοχή νέων μελών, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και η μακροχρόνια ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων, η υποχρέωση των ελεγχόμενων για την άμεση υποβολή τυχόν διορθώσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων, η επέκταση δηλώσεως επί των κινητών, θυρίδων, αλλά και  των δανειακών υποχρεώσεων και η άμεση κοινοποίηση στον εισαγγελέα για τη μη υποβολή, η πρόβλεψη  ειδικών τμημάτων  στις Εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα επιλαμβάνονται των σχετικών αδικημάτων οδηγούν στον αυστηρότερο έλεγχο και αποτρέπουν τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.
Συγκεκριμένα ως προς τις εξωχώριες εταιρείες.
1) Ο όρος «offshore» εταιρείες είχε ατυχώς αποδοθεί σε «εξωχώριες» εταιρείες στο νόμο 3213/2003 («περί πόθεν έσχες»). Ο όρος αυτός είναι εντελώς αόριστος και νομικά έωλος. Ο ΚΦΕ που τον χρησιμοποιούσε καταργήθηκε το 2013. Σημειώνεται ότι ακόμη και η έκθεση της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το αρ. 6 του Ν. 3849/2010 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) με το οποίο προστέθηκε το αρ. 8 στον Ν. 3213/2003 αναφέρει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι: «εξωχώρια εταιρεία» και «παρένθετο πρόσωπο», καθώς χωρίς ειδικότερους προσδιορισμούς αντίκεινται στην αρχή της νομιμότητας.
2) Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε  δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και  οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν ως επί το πλείστον γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες. Η πρόσφατη νομοθέτηση έρχεται να καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή αστοχία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο τι κατέχει κάθε υπόχρεος και να διενεργείται ενδελεχής έλεγχος για την προέλευσή του. Σε περίπτωση δε παράβασης οι κυρώσεις είναι ιδιαιτέρως αυστηρές.
3) Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές  και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO (π.χ. αρ. 3 παρ. Γ, υποπαρ. 5.3 Ν. 4336/2015).
4) Η νομοθεσία περί πόθεν έσχες πρέπει να έχει συνοχή και συνέπεια με τη φορολογική νομοθεσία, ώστε να υπάρχει δομημένο καθεστώς ελέγχου και κυρώσεων. Δεν είδαμε κανένα πρωτοσέλιδο όταν ο όρος εξωχώριες εταιρείες καταργήθηκε ήδη από το 2010 και εν τέλει το 2013 με το αρ. 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
5) Η έννοια των μη φορολογικά συνεργάσιμων κρατών είναι μια διεθνώς απολύτως αποδεκτή και πλήρως ορισμένη νομικά έννοια. Κάθε χρόνο εκδίδεται από τον ΟΟΣΑ κατάλογος με όσα κράτη διατηρούν αδιαφανές φορολογικό περιβάλλον, ήτοι δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες με φορολογικές αρχές άλλων κρατών. Στο τέλος κάθε έτους ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει μια Υπ. Απόφαση που επικυρώνει τον κατάλογο αυτόν με βάση τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
6) Από καμία διάταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν προκύπτει αναδρομική ισχύς, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Αντιθέτως, διασφαλίζεται πλήρως η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου, αν και ήταν υπόχρεοι. Συγκεκριμένα εάν ένας υπόχρεος σήμερα δηλώσει ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στα νησιά Κέυμαν, που από το 2016 έπαψαν να είναι μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος, τότε η δήλωσή του θα ερευνηθεί και θα ερωτηθεί από πότε κατέχει μετοχές ή συμμετέχει σε αυτή την εταιρεία. Εάν διαπιστωθεί ότι η συμμετοχή του είναι παλαιότερη τότε διώκεται ποινικά για ανακριβή δήλωση. Με βάση εξάλλου το νόμο, εάν η διαφορά υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ τότε η πράξη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο.
Συνοψίζοντας με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

908 λέξεις κοροϊδίας για να «διαψεύσουν» το νόμο που ψήφισαν

Περισσότερες από εννιακόσιες λέξεις χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να επιβεβαιώσει πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» και να ομολογήσει ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε offshore εταιρείες.
Μετά από δέκα και πλέον ώρες «αφωνίας» και εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να παραδεχθεί την προκλητική τροποποίηση που πραγματοποίησε στον παλιό αυστηρό νόμο που προέβλεπε την γενική απαγόρευση σε όλο το πολιτικό προσωπικό να έχει εξωχώριες εταιρίες και να υποστηρίξει ότι το έκανε για να ενισχύσει την… διαφάνεια! Αναλυτικά, με την απάντηση:
1.Ομολογεί ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν σήμερα να ιδρύσουν offshore ακόμα και σε φορολογικούς «παραδείσους» – όπως τα νησιά Κέυμαν –  αρκεί τα κράτη να συνεργάζονται με τις φορολογικές αρχές της χώρας μας
2.Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η νέα ρύθμιση ενισχύει την διαφάνεια. Γιατί όμως την πέρασε από την Βουλή εν κρυπτώ; Γιατί δεν την υπερασπίστηκε σε μια από τις έξι δημόσιες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου;
3. Το υπουργείο ψευδώς αναφέρει ότι η GRECO συνέστησε στην χώρα μας να επιτραπεί σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore. Tο «Πρώτο Θέμα» έχει στην διάθεσή του την επίμαχη μη δεσμευτική έκθεση της Greco όπου σε κανένα σημείο της δεν αναφέρει ότι πρέπει να «ξηλωθεί» ο προηγούμενος αυστηρός νόμος και πως πρέπει να επιτραπεί σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν offshore εταιρείες. Πως θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει όταν κυβερνήσεις αρκετών κρατών κλυδωνίζονται από σημαντικές αποκαλύψεις όπως των «panamapapers»; Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα με τις συστάσεις της Greco (σ.σ. v (ii)) τις οποίες επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να δικαιολογήσουν την νέα σκανδαλώδη ρύθμιση αναφέρει «να αναθεωρηθούν οι στόχοι και η αποτελεσματικότητα του άρθρου 8 του Ν. 3213/2003 που αφορά περιορισμούς στη συμμετοχή βουλευτών (και άλλων αξιωματούχων) σε εξωχώριες εταιρίες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων που προβλέπει ο ίδιος νόμος».
4.Η κυβέρνηση λέει την μισή αλήθεια και στο θέμα της αναδρομικότητας επιβεβαιώνοντας πλήρως την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» που υποστηρίζει ότι οι αυστηρές ποινές θα εφαρμοστούν μόνο σε όσους κατά το παρελθόν είχαν εταιρεία σε μη φορολογικά συνεργάσιμο κράτος. Εάν δηλαδή διαπιστωθεί ότι ένα πολιτικό πρόσωπο είχε offshore σε κράτος που τα τελευταία 10 χρόνια ήταν φορολογικά συνεργάσιμο με τις ελληνικές αρχές τότε απαλλάσσεται από κάθε ποινική ή αστική ευθύνη που προέβλεπε ο παλιός νόμος.
5. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εμπαίζει την αντιπολίτευση, την κοινή γνώμη και την κοινή λογική καθώς εμφανίζεται σήμερα πρόθυμο να συζητήσει την γενική απαγόρευση σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν εταιρεία στο εξωτερικό! Αυτό δηλαδή που προέβλεπε ο παλιός νόμος που «ξήλωσε» εν κρυπτώ εις το όνομα υποτίθεται της διαφάνειας
Πηγή:protothema.gr

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement