Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Την έρευνα διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών και η διενέργειά της ανατέθηκε στον εισαγγελέα κ. Σπυρίδωνα Παππά.
Το απίστευτο κι όμως αληθινό είναι πως, μετά την πανελλαδική κατακραυγή, μετά την αντίδραση δύο δικαστικών Ενώσεων, μετά την ποινική και πειθαρχική  έρευνα που παρήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, μετά την έρευνα την οποία  διέταξε το πρωί  η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας στον ηλεκτρονικό Τύπο, σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, κάνοντας μεταστροφή 180 μοιρών, ζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, κ.ά.
Υπενθυμίζεται, ότι ο εν λόγω δικαστής συμμετέχει στις διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε σήμερα ότι διαβίβασε «στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες».
Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος:
1) εν όψει της χθεσινής κρίσιμης διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες,
2) τις κατευθυντήριες γραμμές κομματικών εφημερίδων όπου ανέφεραν  ακόμα και το όνομα του επίμαχου δικαστή,
3) το πλαίσιο άσκησης ψυχολογικής  πιέσεις προς τους δικαστές που   συμμετέχουν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και
4) την προσπάθεια του να περάσει μήνυμα  προς τους  απείθαρχους δικαστές του ΣτΕ,  48 μόλις ώρες πριν, είχε προβεί στην εξής ανακοίνωση για    το θέμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων δικαστικού λειτουργού του ΣτΕ:
«Ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».
Ακολούθησε χθες σκληρή ανακοίνωση δύο δικαστικών Ενώσεων, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, όπου πλέον του ότι καταδίκασαν το γεγονός της διαρροής ζητούσαν εισαγγελική παρέμβαση.
Στο μεσοδιάστημα  ευρωβουλευτής από τον κυβερνητικό χώρο, καθηγητές Πανεπιστημίων  και νομικοί καταδίκασαν σε όλους τους τόνους το θέμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων ενός άριστου δικαστή, επέκριναν την εισαγγελική νωχελικότητα και την εισαγγελική αδράνεια, ενώ επέκριναν αυστηρά την κώφωση κι όχι  της Κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα.
Όμως, χθες, το βράδυ η Κυβέρνηση έχασε τη δικαστική μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες κατά το πρώτο στάδιο και όπως όλα δείχνουν θα χαθεί και το συνταγματικό σκέλος  στις επόμενες διασκέψεις του ΣτΕ.
Μετά, την εξέλιξη αυτή ξεκίνησαν οι τούμπες κυβερνητικών στελεχών και η αναζήτηση λύσεων μέσω της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Βέβαια δεν πρέπει να λησμονείται το νομοσχέδιο μπουλντόζα κάποιων ωρών για το τηλεοπτικό τοπίο που έφερε στη δημοσιότητα ο κ. Παππάς και το οποίο στην συνέχεια μπήκε στο συρτάρι…..
Νομικοί κύκλοι πλέον του ότι καταδικάζουν παρόμοιες ενέργειες ,κάνουν λόγω για έντονη κυβερνητική προσπάθεια καθοδήγησης της Δικαιοσύνης. Μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη  έχουν στα χέρια του το τηλεχειριστήριο και κατευθύνουν εξ αποστάσεως ορισμένους δικαστές.
Ο ρόλος της «Αυγής»
Η κίνηση της εφημερίδας να αποκαλύψει στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της το όνομα του εν λόγω δικαστικού έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το σημερινό σχόλιο της Εφημερίδας των Συντακτών που κάνει λόγο για «αδιανόητη δημοσίευση»: «Ακόμη κι αν πράγματι σε όλο το Διαδίκτυο ήταν από την προηγούμενη ημέρα το πλήρες όνομά του, αυτό δεν δικαιολογεί την εφημερίδα εφόσον με διακριτικό τρόπο ο αρμόδιος υπουργός είχε ήδη διατάξει ως όφειλε προκαταρκτική έρευνα».
Οι δικαστές εκβιάζονται

Παράλληλα, η Ένωση  Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν σκλήρη ανακοίνωση για τη διαρροή στον ηλεκτρονικό Τύπο προσωπικών δεδομένων του δικαστή που συμμετέχει στην εν λόγω διάσκεψη και έκαναν λόγο για «προσπάθεια εκβιασμού», ενώ υπογραμμίζουν ότι  οι «δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη».
Ακόμη, οι δύο Ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης για το θέμα της  δημοσιοποίηση  στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή που συμμετέχει στην σημερινή διάσκεψη για της τηλεοπτικές άδειες.
Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των δύο εν λόγω Ενώσεων, έχει ως εξής:
«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η  ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου  κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από  αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα .
Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου  στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.
Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.
Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής  παραγγελίας  του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως  δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την  πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.
Οι πρόεδροι των Ενώσεων
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, ως αναπληρώνων τον απουσιάζοντα Πρόεδρο
Eιρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου για την διενέργεια έρευνας σχετικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ήταν αναμενόμενο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ειδικότερα στον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά, που θα διενεργήσει την σχετική κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική έρευνα.
Πηγή:protothema.gr