Πέμπτης, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος, το οποίο παρακολουθούσε το σόου πυροτεχνημάτων με αφορμή την Ημέρα της Βαστίλλης, σύμφωνα με την εισαγγελία της πόλης.
Ο δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί από την πλευρά του μιλά για πάνω από 70 νεκρούς, ενώ η τοπική εφημερίδα Nice Matin κάνει λόγο για 73 νεκρούς και 50 πολύ βαριά τραυματίες.
Οι αρχές χειρίζονται την επίθεση ως επίθεση, ωστόσο δεν έχουν εξακριβώσει τα αίτια ή το κίνητρό της και ούτε έχουν ταυτοποιήσει τον οδηγό.
Ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος διήνυσε πάνω από 100 μέτρα με μεγάλη ταχύτητα κατά μήκος της δημοφιλούς σε τουρίστες Promenade des Anglais, πριν παρασύρει τους ανθρώπους, έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό France-Info ο επικεφαλής της περιφέρειας Σεμπαστιάν Υμπέρ.
Ο δήμαρχος Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Δημοσιογράφος της Nice Matin ανέφερε από το σημείο του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και πως στο οδόστρωμα υπήρχε αίμα. Η εφημερίδα δημοσίευσε στα social media τη φωτογραφία ενός φορτηγού, το οποίο, όπως έγραψε, ήταν γεμάτο τρύπες από τις σφαίρες των αστυνομικών.


Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Νταμιάν Αλμάν ανέφερε ότι παντού επικρατούσε πανικός, αφού το φορτηγό ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και άρχισε να «θερίζει κόσμο».
Οκτώ μήνες πριν, στις 13 Νοεμβρίου 2015, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αιματοκύλησαν τη γαλλική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας 130 άτομα σε ένα μπαράζ επιθέσεων. Την Κυριακή, όμως, η Γαλλία ανέπνευσε ανακουφισμένη μετά την ολοκλήρωση του Euro 2016, το οποίο θεωρείτο από πολλούς διοργάνωση πολύ υψηλής επικινδυνότητας.
Λίγες ώρες πριν το περιστατικό, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε εξαγγείλει τη μη παράταση μετά τις 26 Ιουλίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Έπειτα, πάντως, από το συμβάν της Νίκαιας και αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επίθεση, μένει να δούμε αν θα υλοποιήσει αυτήν την εξαγγελία.