Έγινε διαρροή απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν περίπου 2 τρισεκατομμυρια δολάρια συναλλαγών, αποκάλυπτοντας πώς ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου επέτρεψαν στους εγκληματίες να μετακινούν βρώμικα χρήματα σε όλο τον κόσμο.

Τα έγγραφα, δείχνουν επίσης πώς Ρώσοι ολιγάρχες έχουν χρησιμοποιήσει τις τράπεζες για να αποφύγουν τις κυρώσεις που υποτίθεται ότι θα τους εμπόδιζαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Δύση.

Είναι το τελευταίο σε μια σειρά διαρροών τα τελευταία πέντε χρόνια που έχουν αποκαλύψει μυστικές συμφωνίες, ξέπλυμα χρήματος και οικονομικά έγκληματα.

Τι είναι τα αρχεία FinCEN;

Τα αρχεία FinCEN είναι περισσότερα από 2.500 έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αρχεία που οι τράπεζες έστειλαν στις αρχές των ΗΠΑ μεταξύ 2000 και 2017.

Αυτά τα έγγραφα είναι μερικά από τα πιο προστατευμένα μυστικά του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Τα έγγραφα, είχαν διαρρεύσει στο Buzzfeed News και μοιράστηκαν με μια ομάδα που συγκεντρώνει ερευνητές δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τους διανέμουν σε 108 οργανισμούς ειδήσεων σε 88 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Panorama του BBC.

Δύο ακρωνύμια που πρέπει να γνωρίζετε

Το FinCEN είναι το δίκτυο έρευνας για τα οικονομικά εγκλήματα των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες σχετικά με τις συναλλαγές που γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ πρέπει να σταλούν στη FinCEN, ακόμη και αν πραγματοποιήθηκαν τραπεζικές κινήσεις εκτός ΗΠΑ.

Μέσω των αναφορών για παράνομες δραστηριότητες, καταγράφονται αυτές οι ανησυχίες. Μια τράπεζα πρέπει να συμπληρώσει μία από αυτές τις αναφορές εάν ανησυχεί ότι ένας από τους πελάτες της μπορεί να μην είναι αξιόπιστος ή έχει κάποιες υπόνοιες , η εκάστοτε έκθεση αποστέλλεται στις αρχές.

Γιατί έχει σημασία;

Εάν σκοπεύετε να επωφεληθείτε από μια εγκληματική επιχείρηση, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας είναι ένας τρόπος ξεπλύματος χρημάτων.

Το ξέπλυμα χρημάτων είναι η διαδικασία λήψης βρώμικων χρημάτων – τα έσοδα εγκλημάτων όπως η εμπορία ναρκωτικών ή η διαφθορά – και η είσοδό τους σε λογαριασμό σε μια γνωστή και αξιόπιστη τράπεζα όπου δεν θα συνδέεται με το έγκλημα.

Η ίδια διαδικασία απαιτείται αν είστε Ρώσος ολιγάρχης τον οποίο οι Δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις για να σας εμποδίσουν να εισάγετε τα χρήματά σας στη Δύση.

Οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν βοηθούν τους πελάτες να ξεπλένουν χρήματα ή να τα μετακινούνται με τρόπους που παραβιάζουν τους κανόνες.

Ο Fergus Shiel από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) δήλωσε ότι τα αρχεία που διέρρευσαν ήταν μια «εικόνα για το τι γνωρίζουν οι τράπεζες για τις τεράστιες ροές βρώμικου χρήματος σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ανέφερε ότι τα έγγραφα υπογράμμισαν επίσης τα εξαιρετικά μεγάλα χρηματικά ποσά. Τα έγγραφα στα αρχεία FinCEN καλύπτουν περίπου 2 τρισεκατομμυρια δολάρια συναλλαγών και αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των SAR που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τι έχει αποκαλυφθεί;

  • Η HSBC άφησε τους απατεώνες να μετακινούν εκατομμύρια δολάρια κλεμμένων χρημάτων σε όλο τον κόσμο
  • Η JP Morgan επέτρεψε σε μια εταιρεία να μεταφέρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενός λογαριασμού στο Λονδίνο χωρίς να γνωρίζει ποιος την είχε. Η τράπεζα ανακάλυψε αργότερα ότι η εταιρεία μπορεί να ανήκει σε έναν άνθρωπο που έχει περίοπτη θέση στην λίστα των 10 καταζητούμενων του FBI.
  • Ενας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την Barclays Bank στο Λονδίνο για να αποφύγει κυρώσεις που είχαν σκοπό να τον σταματήσουν.
  • Η Deutsche Bank μετέφερε βρώμικα χρήματα για το οργανωμένο έγκλημα, για τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών.
  • Η Standard Chartered μετεφερε μετρητά για την Arab Bank για περισσότερο από μια δεκαετία αφού οι λογαριασμοί πελατών στην τράπεζα της Ιορδανίας είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Γιατί διαφέρει αυτή η διαρροή;

Υπήρξαν πολλές μεγάλες διαρροές χρηματοοικονομικών πληροφοριών τα τελευταία χρόνια, όπως:

  • 2017 Paradise Papers
  • 2016 Papers Panama
  • 2015 Swiss Leaks
  • Το LuxLeaks 2014

Τα έγγραφα της FinCEN είναι όμως διαφορετικά, επειδή δεν είναι απλώς έγγραφα μιας ή δύο εταιρειών – προέρχονται από διάφορες τράπεζες. Υπογραμμίζουν μια σειρά από δυνητικά ύποπτες δραστηριότητες που αφορούν εταιρείες και ιδιώτες και επίσης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι τράπεζες που είχαν παρατηρήσει αυτήν τη δραστηριότητα δεν ενεργούσαν.

Πηγή: bbc.com, Buzzfeed News