Μόλις δύο εβδομάδες μετά τον χειρότερο σεισμό εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της νότιας Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας, ένας άλλος ισχυρός σεισμός έπληξε την ίδια περιοχή τη Δευτέρα, κατέρρευσε για άλλη μια φορά κτίρια και κόστισε ζωές και σπέρνοντας τον πανικό σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματιστεί από καταστροφή.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:04 στο Χατάι, τη νοτιότερη επαρχία της Τουρκίας, και είχε μέτρηση μεγέθους 6,4 βαθμών από το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο και 6,3 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Βρισκόταν σε μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και τους μετασεισμούς του, ο οποίος ισοπέδωσε χιλιάδες κτίρια, τάφωσε θύματα σε μπετόν και στριφτό μέταλλο, κόστισε τουλάχιστον 46.000 ζωές στην Τουρκία και τη Συρία και άφησε πολλούς περισσότερους ανθρώπους άστεγους .
«Ξαφνικά, ένιωσα ότι η γη είχε τραβηχτεί κάτω από τα πόδια μου», είπε ο Μεχμέτ Αλί Γκιουμούς, δικηγόρος στο Samandag, μια πόλη στις ακτές της Μεσογείου, πολύ κοντά στο επίκεντρο. «Ένας τόσο δυνατός σεισμός, δεν έχω λόγια να τον περιγράψω», είπε τηλεφωνικά. «Δεν μπορούσα καν να περπατήσω κατευθείαν μέχρι την πόρτα μόλις ένα μέτρο μακριά».
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 213 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, ενώ η κατάστασή τους είναι άγνωστη.
Στην περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση της βορειοδυτικής Συρίας, τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς ποδοπατήθηκαν σε μια πανικόβλητη βιασύνη, αλλά δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένοι θάνατοι, σύμφωνα με τους White Helmets, μια ομάδα πολιτικής άμυνας εκεί.