Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν τεχνικοί της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης του δήμου Κω, οφείλεται σε αστοχίες της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του δικτύου υδροδότησης στο hot spot.
Μάλιστα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης με έγγραφό της από τις 4 Μαρτίου προς το Υπουργείο είχε επισημάνει τι θα έπρεπε να γίνει, από τον εργολάβο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κω δεν ενημερώθηκε για το πρόβλημα από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά από αστυνομικούς.
Ετσι, ο δήμος Κω, φοβούμενος ότι η έλλειψη νερού πέρα από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εξέγερση των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών που διαμένουν στην εγκατάσταση, εδώ και δύο ημέρες καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης μεταφέροντας νερό με βυτιοφόρα.
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κω καλεί τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφού όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «μέχρι σήμερα όλοι αυτοί δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη πρόνοια να ενημερώσουν το Δήμο για το πρόβλημα υδροδότησης του hot spot.Προφανώς για να προκληθεί ένταση και για να στοχοποιήσουν και πάλι το νησί μας» όπως υποστηρίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό το hot spot στην Κω δημιουργήθηκε χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους ξενοδόχους του νησιού να προσφέρουν κρεβάτια , έπιπλα και ιματισμό.
Το πρόβλημα στην υδροδότηση του hot spot στην Κω ανοίγει το θέμα του τρόπου με τον οποίο δόθηκαν οι εργολαβίες για την κατασκευή των hot spot σε όλη την Ελλάδα.
Όπως είχε μάλιστα καταγγείλει ο Σταύρος Θεοδωράκης για το Hot Spot της Χίου μια εταιρία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες ευρώ ενώ είχε μιλήσει και για «διαγωνισμούς στο πόδι που κάθε άλλο παρά αδιάβλητοι είναι».