Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε «επικίνδυνο σημείο καμπής» καθώς έθεσε νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού που μπορούν διαρκέσουν έως και έξι μήνες.

Τα τρία μέτρα που πήρε:

  • Είπε στους βουλευτές ότι οι επιχειρήσεις φιλοξενίας θα κλείνουν στις 22:00 και οι γάμοι θα περιορίζονται σε 15 άτομα το πολύ.
  • Οι μάσκες προσώπου θα είναι υποχρεωτικές για το προσωπικό λιανικής και τα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων θα αυξηθούν
  • Οι υπάλληλοι γραφείων καλούνται επίσης να μείνουν στο σπίτι αν μπορούν και να εργάζονται μέσω τηλεργασίας.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι, ενώ θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε τον ιό σε υποχώρηση, η προοπτική ενός δεύτερου κύματος ήταν πραγματική. Λυπάμαι που το λέω, όπως στην Ισπανία και τη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες, έχουμε φτάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο καμπής ,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά από συνάντηση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης, σήμερα το πρωί ο κ. Τζόνσον είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα παράσχει στην αστυνομία καθώς και στις τοπικές αρχές επιπλέον χρηματοδότηση για την επιβολή των κανονισμών καθώς και την επιλογή να λάβουν στρατιωτική υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Είπε ότι οι νέοι κανόνες “κρίθηκαν προσεκτικά” για να επιτευχθεί η μέγιστη μείωση του αριθμού R – το οποίο μετρά πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός – αλλά προκαλεί “την ελάχιστη ζημιά στις ζωές και τα προς το ζην”.

Τέλος, ανέφερε πως αυτά τα μέτρα “δεν είναι επιστροφή στο lockdown του Μαρτίου”, και οι επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά.