Συνεχείς φόροι για να μην πειραχτούν οι ημέτεροι, ούτε καν να κλείσουν οι 300 οργανισμοί του Δημοσίου που δεν κάνουν τίποτα: αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Στη συνέντευξη, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε εφόλης της ύλης και ήταν χορταστικός και άμεσος. τα πιο αξιοσημείωτα:
Για τη μείωση του Δημόσιου: «Μπορεί η χώρα να εξοικονομήσει 3 δις ετησίως αν υπάρξουν συγκεκριμένες τολμηρές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει συγχώνευση κάποιων οργανισμών. Έχουμε μια συγκεκριμένη λίστα με περίπου 300 τέτοιους οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα πρέπει να περιορίσουμε το κράτος και το Δημόσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό»
Για τους φόρους: «Υπάρχει μια εμμονή στην κυβέρνηση με φορολογικά μέτρα. Προστατεύει τις δαπάνες του κράτους και προσθέτει καινούριους φόρους. Ακόμα και με το ασφαλιστικό αυτό συνέβη, προστέθηκαν φόροι και εισφορές… » Πρέπει να υπάρξει «περικοπή της σπατάλης στο Δημόσιο… Αλλά όταν κάποιος παίρνει 100.000 ενοίκιο από το Δημόσιο έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί αυτό το ενοίκιο και να μην απειλούνται τα εκατό του χιλιάρικα»
Για το χρέος: «Είμαστε στο πλευρό οποιουδήποτε διεκδικεί τη μείωση του χρέους, γιατί εάν δεν καταφέρουμε να μειωθεί το χρέος δεν θα έχουμε καλή πορεία, στις αγορές και δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Πρέπει να γίνει τώρα η κουβέντα για το χρέος γιατί αν η χώρα μπει έστω και σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα έχει λόγο η υπόλοιπη Ευρώπη να ρυθμίσει το χρέος. Εμείς λέμε ότι ναι, σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε συνετή βάση, για τη ρύθμιση του χρέους»
Ποια είναι η όπτιμουμ κυβερνητική λύση: «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων μεταρρυθμιστών. Όχι πρώην υπουργών, προφανώς υπάρχει ανάγκη από εμπειρία και πρέπει να υπάρχει και το παλιό μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να υπάρχει κυρίως νέο αίμα. Μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση χωρίς λαϊκισμούς που θα δώσει συγκεκριμένες λύσεις».
Για το Κέντρο και το ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας με την πολιτική που ασκούν και με την συνεργασία τους με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ έχουν αυτό-αποκλειστεί από το διάλογο του Κέντρου για τις μεταρρυθμιστικές λύσεις»
Για τη σχέση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Το Ποτάμι δεν θα πάει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έρθει στο Ποτάμι. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν η ένωση των υπαρχόντων σχημάτων. Αυτό που ενδιαφέρει, τουλάχιστον εμάς, είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, σε στερεή βάση κάτι μεγαλύτερο που θα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους»
Για το τι έγινε το Σαββατοκύριακο με το ΠΑΣΟΚ: «Δε θέλω να συνεχίσω μια κουβέντα που δίνει παραπολιτική τροφή στην πραγματικότητα που δεν της αξίζει… «Οι αρχηγισμοί του τύπου ‘είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα και ελάτε μαζί μας’, σε κάθε εκδοχή δεν μας αφορούν. Κάποιοι, οι οποίοι έχουν μια κυβερνητική εμπειρία, εμπειρία εξουσίας δηλαδή, θεωρούν ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται στο δικό τους στρατόπεδο, στη δική τους πλευρά. Εμείς λέμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Λέμε ότι πρέπει, χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς να έχουμε βιδωθεί στις καρέκλες μας, να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και μεταρρυθμιστικό στο Κέντρο»
Είναι κεντρώος ο Μητσοτάκης; «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, ενός συντηρητικού κόμματος. Πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη είναι σωστές και είναι και δικές μας επισημάνσεις. Αλλά η ΝΔ έχει αρκετά δεξιά βαρίδια και έχει και αρκετές ευθύνες γι’ αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν -όπως όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν»
Θα υπαχθούν σε άλλα κόμματα οι βουλευτές του Ποταμιού; Είναι αστειότητες ότι «ο Θεοδωράκης ή οι βουλευτές του Ποταμιού θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα σε συνδυασμούς άλλων κομμάτων»
Για την προσφυγική «φαβέλα»στο Ελληνικό: «Η εικόνα που βλέπουμε στο Ελληνικό προσβάλλει και τη χώρα και τους πρόσφυγες». Χρειάζονται μικρότερες δομές σε κλειστά στρατόπεδα που διαθέτουν υποδομές.
Για ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες: Πρέπει να λύσουμε το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στα αστυνομικά τμήματα και σε δομές που δεν είναι κατάλληλες. «Χρειάζεται μία συγκεκριμένη δομή που θα πάρει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά των μεταναστών. Να αρχίσουν μαθήματα, να αρχίσουν τα σχολεία, να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία».