Με βάση πληροφορίες που διέρρευσαν από μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στον κόσμο, την Credit Suisse, αποκαλύφθηκε ο πλούτος των πελατών που μπορεί να εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα εγκλήματα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έκθεση της περιόδου του 2017, μια έκθεση που ανατέθηκε από την ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με την έκθεση που διέρρευσε, η οποία αποκάλυψε τις εσωτερικές διαδικασίες της τράπεζας, αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες των λογαριασμών περίπου 30.000 πελατών της Credit Suisse παγκοσμίως, αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 96 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Τα στοιχεία που διέρρευσαν από την έκθεση, την οποία τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να αποκαλούν “ελβετικά μυστικά”, δείχνουν εκτεταμένες παραλείψεις της “Credit Suisse”, παρά, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου, τις δεκαετίες υποσχέσεων για απομάκρυνση ύποπτων πελατών και παράνομων κεφαλαίων. Έχει αποκαλυφθεί ότι η «Credit Suisse» έχει επανειλημμένα ανοίξει ή διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς για έναν αριθμό πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους ο Ronald Lee Fuq-shiu, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της πόλης, αλλά και καταδικάστηκε για χρηματισμό με αντάλλαγμα την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Επίσης ο Γερμανός Eduard Seidel που καταδικάστηκε για χρηματισμό το 2008, εργάστηκε στη Siemens και, ως επικεφαλής αυτής της πολυεθνικής εταιρείας στη Νιγηρία, επέβλεψε μια εκστρατεία δωροδοκίας διεφθαρμένων Νιγηριανών πολιτικών.

Ο Guardian αναφέρει επίσης τον Stefan Söderholm, έναν Σουηδό τεχνικό υπολογιστών που άνοιξε λογαριασμό στην Credit Suisse το 2008 και μπόρεσε να τον διατηρήσει για δυόμισι χρόνια αφού καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων στις Φιλιππίνες, για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις στην ιστορία της «Credit Suisse» περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Guardian, τον διεφθαρμένο δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος και τη σύζυγό του Ιμέλντα, οι οποίοι εκτιμάται ότι απέσπασαν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια τριών προεδρικών θητειών του Φερντινάντ Μάρκος.

Υπάρχει επίσης ο Pavlo Lazarenko, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας μεταξύ 1997 και 1998, και ο οποίος άνοιξε τον πρώτο από τους δύο λογαριασμούς του μετά το τέλος της θητείας του και είχε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε έναν από αυτούς.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πελάτες που προσδιορίζονται ως πολιτικά εκτεθειμένοι από χώρα υψηλού κινδύνου ή άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου όπως ο τζόγος, η εμπορία όπλων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή η εξόρυξη ορυχείων θα αντιμετωπίζουν αυξημένη παρακολούθηση, αναφέρει η έκθεση.

Θα μπορούσε να αναμένεται ότι αυτός ο έλεγχος θα έπρεπε να είχε εμποδίσει την τράπεζα να ανοίξει λογαριασμό για έναν πελάτη όπως ο Rodoljub Radulović, ένας απατεώνας που διαπραγματευόταν χρεόγραφα και κατηγορήθηκε από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2001, προσθέτει ο Guardian. Ωστόσο, είχε δύο λογαριασμούς στην Credit Suisse, ο πρώτος που άνοιξε το 2005, ένα χρόνο μετά την καταδίκη του για απάτη με χρεόγραφα.

Ένας από τους λογαριασμούς του Ραντούλοβιτς είχε 3,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα πριν κλείσει το 2010, πρόσθεσε ο Guardian.

Πριν από δύο εβδομάδες, η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε σε Βούλγαρους λαθρέμπορους να «ξεπλύνουν» αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μερικά από τα οποία τα έφεραν σε βαλίτσες. Στην πρώτη τέτοια ποινική υπόθεση στην Ελβετία κατά μεγάλης τράπεζας, οι ελβετικοί εισαγγελείς ζητούν για την «Credit Suisse» πρόστιμο περίπου 42,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Αυτές οι δύο έρευνες συνδέονται και πλέον η διοίκηση της τράπεζας καλείται να απαντήσει σε πολλά δυσάρεστα ερωτήματα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ