«Σοκ και βαθιά θλίψη» εκφράζει η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), για τη δολοφονία με μαχαίρι ενός 15χρονου Αφγανού και τον τραυματισμό άλλων δύο έπειτα από καβγά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου.

Παρά τις ενέργειες των Αρχών και του ιατρικού προσωπικού, ο θάνατος του εφήβου ανακοινώθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου εισήχθησαν και οι δύο τραυματίες. Ο ένας υποβλήθηκε σε εγχείρηση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του. Ενας τέταρτος έφηβος, επίσης από το Αφγανιστάν, συνελήφθη από την αστυνομία για το βίαιο περιστατικό.

Στην «ασφαλή ζώνη» του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια φιλοξενούνται σχεδόν 70 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά περισσότερα από 500 ακόμα αγόρια και κορίτσια διαμένουν σε διάφορα σημεία της υπερπλήρους δομής, χωρίς επίτροπο και εκτεθειμένα σε εκμετάλλευση και κακομεταχείριση. Κάποια από αυτά στεγάζονται μαζί με άγνωστους προς αυτά ενηλίκους, σημειώνει η ΥΑ.

«Με σοκ άκουσα την είδηση του θανάτου του αγοριού», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της ΥΑ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, στην ανακοίνωση. «Η Μόρια δεν είναι μέρος για παιδιά που είναι μόνα τους και που έχουν υποστεί βαθιά τραύματα από όσα έχουν ζήσει στις πατρίδες τους και από τις κακουχίες του ταξιδιού τους. Χρειάζονται ειδική φροντίδα σε κατάλληλους ξενώνες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα, ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον και να δοθεί είναι τέλος στον υπερσυνωστισμό που βλέπουμε στη Λέσβο και τα άλλα νησιά», ανέφερε. Προσέθεσε δε ότι «η Υπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη είναι απαραίτητη».

Αυτή τη στιγμή στη Μόρια στεγάζονται περισσότεροι από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες -τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητα του κέντρου. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, είναι περιορισμένη, ενώ η παροχή ασφάλειας είναι άκρως ανεπαρκής για τέτοιο αριθμό ανθρώπων. Ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορεί να είναι αντιμέτωποι με επισφαλείς συνθήκες για μήνες καθώς περιμένουν να εγκριθεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο κατάλυμα, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι. Η παρατεταμένη παραμονή τους σε τέτοιες δυσχερείς συνθήκες επηρεάζει περαιτέρω την ψυχολογία και την ευημερία τους.

Λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, το φετινό καλοκαίρι, σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων φέτος στις 21.947.

Περίπου 22.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών ετών.

Πηγή:protagon.gr