Ως «θύμα» κάποιων επιτήδειων εκκλησιαστικών κύκλων, που ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους επιστήμονες, παρουσιάζεται τώρα ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προκάλεσε πολιτικό ζήτημα με την παρουσία του στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στο Ψυχικό και την κίνησή του να σπεύσει να λάβει τη Θεία Κοινωνία, χωρίς να τον απασχολούν τα ανύπαρκτα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαχρήστος στο «Στίγμα», περιγράφοντας τη συνομιλία του με τον αν. υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:

Σε εμένα είπε πάντως ότι «τον παγίδευσαν αυτοί που τράβηξαν τη φωτογραφία, διότι ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον καθηγητή Δερμιτζάκη, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνους διάχυσης του κορονοϊού μέσω της θείας μετάληψης». Και μου πρόσθεσε ότι «δεν είχε –και δεν θα μπορούσε να είχε– την πρόθεση να έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά ήταν κάτι τυχαίο, κάτι που προέκυψε εκείνη τη στιγμή».

Συγκεκριμένα, όπως μου ανέφερε, «εκείνη την ημέρα είχα τα γενέθλιά μου. Οπως κάθε χρόνο, πλην των άλλων, εκκλησιάζομαι. Στη μισή και πλέον ώρα που βρισκόμουν στην εκκλησία φορούσα κανονικά τη μάσκα μου. Οταν άρχισε η θεία κοινωνία από τρεις ιερείς, εμφανίστηκε ένας εξ αυτών μπροστά μου. Μου έτεινε το δισκοπότηρο, και αυθόρμητα κοινώνησα. Δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε κάποιος που με φωτογράφιζε, και μάλιστα ότι θα κοινοποιούσε αυτή τη φωτογραφία μέσω του romfea.gr στον υπόλοιπο Τύπο. Λυπάμαι για το τι θόρυβος προκλήθηκε, αλλά επαναλαμβάνω ήταν εντελώς τυχαίο όλο αυτό από μέρους μου».

Στη δε ερώτηση αν δέχτηκε επικρίσεις από το Μαξίμου ή και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «δεν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο», άλλα εξέλαβε την αποδοκιμασία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά την Παρασκευή –«κάποιοι επιλέξαμε να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας» ως εν τοις πράγμασι θέση και του κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος εμφανίζεται να ζητάει εξηγήσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας που τον αποδοκίμασε: «Τον άκουσα, τον καταλαβαίνω, αλλά θέλω να ρωτήσω: Είναι στα μέτρα της κυβέρνησης η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας; Δεν είναι. Και η δήλωση του Νίκου τι λέει στην πραγματικότητα με το όλοι είμαστε χριστιανοί; Οτι είμαστε χριστιανοί, αλλά δεν πρέπει να το επιδεικνύουμε, να φωτογραφιζόμαστε. Συμφωνώ, αν αυτό είναι το θέμα»…