3 Shares

Ήττα κατά κράτος υπέστη ο διορισμένος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης και των «ανταρτών» βουλευτών, βάσει της οποίας ο έλεγχος της Βουλής περνά πλέον στην αντιπολίτευση και στους πολιτικούς αντιπάλους του νυν πρωθυπουργού.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 328 ψήφους, έναντι 301 που ψήφισαν κατά (δηλαδή παρέμειναν στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον).

Τι σημαίνει η βραδυνή αυτή εξέλιξη; Ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, να ψηφίσουν τη νομοθετική πρόταση για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε εκ νέου διαπραγμάτευση με την ΕΕ και να συμφωνήσει νέα παράταση αναφορικά με την ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο ανατροπής είναι αρκετό πιθανό, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία ότι θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αν ο πρωθυπουργός, παρ’ ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή, υλοποιήσει την ανακοίνωσή του για πρόωρες εκλογές, τότε όλα θα αλλάξουν και οι εξελίξεις στη Βρετανία θα είναι εντελώς απρόβλεπτες.

Ο Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση· πρόσθεσε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την συζήτηση για την πρόταση νόμου των Εργατικών, που έχει σκοπό να μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Αν και αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέχρι τώρα βουλευτή των Συντηρητικών Φίλιπ Λι ότι εγκαταλείπει το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά συμφωνία, το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει προς την κατεύθυνση αυτή. 

Εξάλλου ο εκπρόσωπός του έκανε σαφές πως αν οι βουλευτές ψήφιζαν ενάντια στην κυβέρνηση Τζόνσον, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την έκτακτη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αποκλείει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ενέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτγουιν ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος την διεξαγωγή άμεσης συζήτησης ώστε οι βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν  για έναν νόμο που θα δεσμεύει την κυβέρνηση της χώρας να μην αποχωρήσει ατάκτως από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου, με σκοπό να αφήσουν λιγότερα περιθώρια ελιγμών στον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. 

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον. «Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την ομιλία του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του.