Μετά και τη χθεσινή κατάθεση του Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου και πρώην επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για την υπόθεση της Novartis, Ιωάννη Αγγελή, νέοι μάρτυρες κλειδιά θα κληθούν να καταθέσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Αγγελής επόπτευε επί τρεις περίπου μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως δημοσιεύει και το protothema.gr, ο Ιωάννης Αγγελής ήταν χείμαρρος αποκαλύψεων στην κατάθεσή του ως μάρτυρας στον ομοιόβαθμο συνάδελφο του Ελευθέριο Ζαχαρή, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και τις μηνυτήριες αναφορές πολιτικών προσώπων, όπως είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Αντιεισαγγελέας έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο και το έργο του Ρασπούτιν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο “Ρασπούτιν” ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Κατά την κατάθεσή του ο εισαγγελικός λειτουργός δεν αποκάλυψε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από τον Ρασπούτιν, αλλά όπως σημείωνε και στις δύο εμπιστευτικές αναφορές του προς την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου -τις οποίες είχε αποκαλύψει το Πρώτο ΘΕΜΑ- το επώνυμο και την ιδιότητα του Ρασπούτιν του την είχε αποκαλύψει η Ξένη Δημητρίου.

Παράλληλα, ο Ιωάννης Αγγελής για την αποκάλυψη του επωνύμου του Ρασπούτιν, παρέπεμψε τον Ελευθέριο Ζαχαρή να το αναζητήσει σε πρόσωπα που τον γνώριζαν όπως είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Δεν παρέλειψε ο Ιωάννης Αγγελής να επισημάνει ότι “όλοι τον ξέρουν αλλά όλοι τον φοβούνται”, προσθέτοντας με νόημα ότι “ο “Ρασπούτιν” ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς”.

Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου, ενώ για άλλες που μπήκαν στο αρχείο φέρεται να είπε “ότι αν γίνει έρευνα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους”.

Ακόμη, ανέφερε ότι το όνομα του “Ρασπούτιν” το ξέρουν πολύ καλά η Ξένη Δημητρίου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Μαρία Παπασπύρου και η Ελένη Τουλουπάκη.

Ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να επισήμανε στην κατάθεση του ότι σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τους τρείς (Καλογήρου, Δημητρίου και Παπασπύρου) συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Ελένη Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο “Ρασπούτιν”.

Ο Ιωάννης Αγγελής είχε δύο συναντήσεις με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Η μία συνάντηση έγινε παρουσία της Μαρίας Παπασπύρου και η δεύτερη παρουσία της Ξένης Δημητρίου. Κατά τις συναντήσεις αυτές αναφέρθηκε το πραγματικό όνομα του «Ρασπούτιν» και η επιρροή που ασκούσε στην Ελένη Τουλουπάκη.

Μάλιστα ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου φέρεται να είπε ότι «θα τα ανέφερε όλα παραπάνω…», αφήνοντας να νοηθεί τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να κατέθεσε ότι “η συμπεριφορά της κυρίας Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο του οποίου ακολουθούσε τις εντολές του που ήταν ισχυρότερος από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα τον ίδιο”.

Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Αγγελής επισήμανε ότι “κουμάντο δεν έκαναν στην Εισαγγελία Διαφθοράς οι Εισαγγελείς αλλά ο “Ρασπούτιν”.

Ακόμη, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να προσκόμισε στοιχεία και έγγραφα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του. Ενδεικτικά, κατέθεσε έγγραφο που του είχε αποστείλει η Μαρία Παπασπύρου ότι δέχεται απειλές από την Ελένη Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο Ιωάννης Αγγελής επιβεβαίωσε ενώπιων του Ευάγγελου Ζαχαρή όλες τις μέχρι τώρα αναφορές του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επανέλαβε, ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση της κυρίας Τουλουπάκη, να ασκήσει στο τέλος του 2018, ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis.

Μετά την χθεσινή κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή, ανοίγει νέος κύκλος μαρτύρων οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν στον Ευάγγελο Ζαχαρή.

Μεταξύ αυτών είναι ο Μιχάλης Καλογήρου, η Ξένη Δημητρίου και η Μαρία Παπασπύρου, ενώ από το περιεχόμενο των καταθέσεων των εν λόγω προσώπων, δηλαδή εάν επικαλεστούν και κατονομάσουν νέα πρόσωπα, θα εξαρτηθεί εάν θα κληθούν και νέοι μάρτυρες να καταθέσουν.

Παράλληλα, ο Ελευθέριος Ζαχαρής θα συνεχίζει την έρευνά του καλώντας να καταθέσουν μη πολιτικά πρόσωπα όπως είναι η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, προστατευόμενοι μάρτυρες κ.λπ.

Μονόδρομος είναι πλέον για τον Ελευθέριο Ζαχαρή είναι η διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή, καθώς οι μάρτυρες και ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς, έκαναν ρητή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Έτι ο Ελευθέριος Ζαχαρής, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης θα διαβιβάσει τη δικογραφία στην Βουλή, η οποία με την σειρά της θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τα περαιτέρω.