Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι Βάσεις των Ιατρικών Σχολών με «βουτιά» ακόμα και κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων καθώς η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης διαμορφώθηκε στα 17.400 και η Ιατρική Κρήτης στα 17.525 μόρια. Η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια. Γενικότερα οι βάσεις ακολουθούν διπλές διαδρομές ανά πεδίο, δηλαδή κατεβαίνουν σε κάποιες σχολές κατά 700 μόρια και σε άλλες ακολουθούν καθοδική πορεία. Ανοδική είναι η τάση έως 20% από πέρυσι στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Άνοδος στις παραγωγικές σχολές, όπως Πολυτεχνικές, Οικονομικών και Πληροφορικής, καθοδική πορεία στις καθηγητικές σχολές όπως σε Παιδαγωγικά και Τμήματα Μαθηματικών και Χημείας καθώς και προτίμηση στα αποκαλούμενα «παλιά» Πανεπιστήμια και όχι σε αυτά που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» επί Γαβρόγλου, είναι τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας των σημερινών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ1 και όπως ανέφερε το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες.

Στο φετινό «τοπίο» περιλαμβάνεται ότι οι Νομικές σχολές «κράτησαν» με μικρή ανοδική τάση, όπως στην Νομική Αθηνών, με 18.050 μόρια, 37 περισσότερα από πέρυσι και Νομική Κομοτηνής 17.825 μόρια. Ιστορικά χαμηλά σημειώθηκαν στα τμήματα Μαθηματικών και Χημείας μαθηματικό Σάμου με βάση 3.125 μόρια και μείωση 4.376 μόρια και το Χημικό Αθήνας να πέφρει 932 μόρια με τη βάση να διαμορφώνεται στα 16.400 μόρια.

Από τους υποψηφίους που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων. Η υπουργός ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.Επίσης, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.Οπως είπε η υπουργός, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Εκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Πού αρκεί να γράψεις το όνομά σου

Στο μεταξύ, η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό Σάμου είναι 3.125 μόρια. Δηλαδή το μόνο που χρειαζόταν να κάνει κάποιος ήταν να το δηλώσει στο μηχανογραφικό για να περάσει στη Σχολή Μαθηματικών στο νησί του Πυθαγόρα…

Το δε τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι έχει βάση 625 μόρια.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για τις Βάσεις 2020, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις. Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα, παρατηρήθηκαν προβλήματα στη σύνδεση.