Τρεις Ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να υπογράψουν την κοινή απόφαση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σταματήσουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Από τη στιγμή που η ομοφωνία δεν επιτεύχθηκε, μπαίνει άλλο ένα εμπόδιο στη μάχη κατά της κλιματικής αλαγής που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με την ανάγκη για τερματισμό των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Σημειώνουμε ότι οι τρεις αυτές χώρες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν εξαιτίας ανελεύθερων πολιτικών που προωθούν οι κυβερνήσεις τους.

Οι μεταβολές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή γίνονται ολοένα και πιο φανερές. Οι πάγοι λιώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ψηλότερη οροσειρά του πλανήτη, στα Ιμαλάια, η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ στη Σιβηρία εμφανίζονται τα παγωμένα λείψανα από προϊστορικούς λύκους και άλλα άγρια ζώα που είχαν παγώσει πριν εμφανιστεί ο ανθρώπινος πολιτισμός, καθώς οι πάγοι εξαφανίζονται σταδιακά.

Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιστρέψει το φαινόμενο δεν είναι επιτυχημένη μέχρι στιγμής και κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι το κλίμα τις επόμενες δεκαετίες. Ειδικοί προειδοποιούν για φαινόμενα ερημοποίησης που μπορεί να λάβουν χώρα σε περιοχές που μέχρι τώρα είχαν καλό κλίμα. Πώς αυτό θα επηρεάσει την Ελλάδα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Στη χώρα μας βρισκόμαστε ακόμη αρκετά πίσω στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη μας, ενώ όσα μέτρα έχουν παρθεί (π.χ. περιορισμός ατμοσφαιρικών ρύπων, απαγόρευση πλαστικού κλπ) έχουν έρθει αναγκαστικά λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.