Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν νωρίτερα τουρκικά ΜΜΕ, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο στρατιωτικοί είναι η απόπειρα κατασκοπείας και η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Oπως μεταδίδουν επίσης τα τουρκικά ΜΜΕ, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα. 
Ανώτατη πηγή του πενταγώνου ανέφερε, ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής ότι με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, ανέφερε κυβερνητικός αξίωματούχους.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την είδηση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη γείτονα. Επιχείρησε ωστόσο να υποβαθμίσει το γεγονός.Τόνισε δε ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.
Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης και κρατήθηκε κρυφό από τα ΜΜΕ μέχρι το πρωί της Παρασκευής.
Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) με το βαθμό του λοχία, οι οποίοι έκαναν περιπολία το πρωί της Πέμπτης (01.03.2018) στις Καστανιές του Έβρου.

Δείτε τις εικόνες από τη μεταφορά στο Δικαστήριο

Τις πρώτες εικόνες από τη μεταφορά στο δικαστήριο των 2 ελλήνων στρατιωτικών έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά ΜΜΕ.