Με διαφορά μερικών ωρών, τρεις βομβιστικές επιθέσεις χτύπησαν κτίρια της αστυνομίας στην ανατολική Τουρκία, στοιχίζοντας συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα και τραυματίζοντας 249.
Η πρώτη έγινε στην πόλη Βαν το βράδυ της Τετάρτης, με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, η δεύτερη, που ήταν και η ισχυρότερη, στο Ελαζίγ το πρωί της Πέμπτης και η τρίτη στο Μπιτλίζ, το μεσημέρι.

Φυσικά, οι κατηγορίες από τις τουρκικές αρχές στρέφονται στους Κούρδους αυτονομιστές του PKK.

Η επίθεση στο Ελαζίγ, με παγιδευμένο αυτοκίνητο λίγο πριν τις 10:00, άφησε πίσω της τρεις νεκρούς αστυνομικούς και 217 τραυματίες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκέφθηκε το κτήριο της αστυνομίας που έγινε στόχος της επίθεσης.
Πρόσθεσε ότι υπεύθυνοι για την επίθεση είναι Κούρδοι αντάρτες του PKK.
Η πρώτη επίθεση στο Βαν, είχε στόχο αστυνομικό τμήμα στο Ιπέκιολου, κεντρική συνοικία της πόλης, σύμφωνα με τον Μεχμέτ Παρλάκ, αξιωματούχο στο κυβερνείο της επαρχίας Βαν.
Ο ίδιος απέδωσε την επίθεση στην «περιφερειακή τρομοκρατική οργάνωση», διατύπωση με την οποία οι Αρχές αναφέρονται στο PKK. Οι τρεις νεκροί είναι όλοι άμαχοι και οι τραυματίες φτάνουν τους 73, από τους οποίους οι 53 είναι πολίτες. Μετά την επίθεση, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα άτομο που ήταν τραυματισμένο και θεωρείται ύποπτο ότι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Το Βαν, μια πόλη με μικτό κουρδικό και τουρκικό πληθυσμό και πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, δεν είχε πληγεί έως τώρα από τις επιθέσεις που υφίσταται η γειτονική πόλη του Ντιγιάρμπακιρ.
Την επίθεση στο Ελαζίγ ακολούθησε η έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Μπιτλίζ. Όπως ανέφερε η Hurriyet, μέλη της εκτός νόμου ομάδας πυροδότησαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμο κοντά στο χωριό Γκάιντα ενώ διερχόταν όχημα του στρατού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες και έξι ακόμα να τραυματιστούν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τοπικά Μ.Μ.Ε. ένας φύλακας σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε στο χωριό Ναζάρ σε συγκρούσεις με άνδρες του PKK.
Σε αυτή τη χαώδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Τουρκία, εκεί όπου το κουρδικό στοιχείο είναι πιο έντονο, πολίτες και αρχές αναρωτιούνται εύλογα που θα σκάσει η επόμενη βόμβα, καθώς τα αστυνομικά τμήματα μοιάζουν εξ’ ορισμού εν δυνάμει στόχοι.
Πηγή:koolnews.gr