Ο Σταύρος Μπένος Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής επιστρατεύτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, για να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Βόρειας Εύβοιας, η οποία δίνει την μάχη με τις φλόγες για ένατη, συνεχή ημέρα. Αιφνιδιάζοντας -κατά κοινή ομολογία- ευχάριστα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως «ειδικά για την Εύβοια οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Γι’ αυτό συστήνεται μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Σταύρος Μπένος».

Εξαίροντας το έργο του κ. Μπένου, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι «ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986», ενώ στη συνέχεια «ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας». «Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ταράσσοντας παράλληλα τα λιμνάζοντα πολιτικά νερά εν μέσω Αυγούστου.

Και αυτό γιατί, ο Σταύρος Μπένος χαίρει καθολικής αποδοχής όχι μόνο ως επιτυχημένος δήμαρχος, αλλά και ως εξαιρετικός τεχνοκράτης που γεφύρωσε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες με το αύριο αρχικά της περιοχής του και αργότερα ολόκληρης της χώρας. Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1947, σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε υφυπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από τις 2.9.1997 έως 13.4.2000, υπουργός Πολιτισμού και υφυπουργός Πολιτισμού (Σεπτέμβριος 1995 – Σεπτέμβριος 1996) και υπουργός Αιγαίου από 19.2.1999 έως 13.4.2000.

Ορόσημο, ωστόσο, για την κατάκτηση της υστεροφημίας του αποτέλεσε το έτος 1986, όταν η Καλαμάτα δοκιμάστηκε από καταστροφικούς σεισμούς. Ο Σταύρος Μπένος βρισκόταν στο τιμόνι της πόλης ως Δήμαρχος συνεχόμενα ήδη από το 1978, όταν ο εγκέλαδος πέτυχε ένα καίριο πλήγμα στην πόλη, με το Δήμαρχό της να ηγείται μιας οραματικής πολεοδομικής ανασυγκρότησης, τέτοιας που βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων.

Ο ίδιος εντάσσεται, παράλληλα, από νωρίς στο ΠΑΣΟΚ και έχοντας διαγράψει μια πλούσια αυτοδιοικητική διαδρομή, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1990 (1993, 1996 και 1999), ενώ αποχωρεί από την ενεργό πολιτική το 2007, έχοντας στο ενδιάμεσο θεμελιώσει μια ανεκτίμητη τομή στις σχέσεις κράτους -πολίτη, την ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύει το «Διάζωμα», το μοναδικό σωματείο που «υιοθετεί» στην πράξη τα αρχαία θέατρα, καλύπτοντας με τις πολυσχιδείς δράσεις του ένα τεράστιο έλλειμμα στην καθημερινή διαχείριση, αλλά και την προστασία τους, παράλληλα με την περαιτέρω πολιτιστική τους ανάδειξη. Την προσπάθεια αγκαλιάζουν από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αλλά και πολίτες σε όλη τη χώρα, αναπτύσσοντας ποικίλες, πολιτιστικές δράσεις με επίκεντρο τις αρχαίες θεατρικές σκηνές.

Παράγοντας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας, ο Σταύρος Μπένος αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς ως αποτελεσματικός και ακούραστος, προκαλώντας κύμα σχολίων χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τους επώνυμους υποστηρικτές του.

Πηγή:protothema.gr