Μετά από μήνες στρατιωτικής συσσώρευσης και αιχμής στα σύνορά της με την Ουκρανία , η Ρωσία εισέβαλε στον πρώην Σοβιετικό γείτονά της με μια πολύπλευρη επίθεση, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη.
Ένας ανεμοστρόβιλος διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής τις τελευταίες εβδομάδες απέτυχε να εκτονώσει τις εντάσεις που είχαν αυξηθεί εδώ και μήνες. Η Ρωσία είχε σφίξει τον στρατιωτικό της έλεγχο γύρω από την Ουκρανία από πέρυσι, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Η Ουκρανία ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της Σοβιετικής Ένωσης έως ότου ψήφισε συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα το 1991, ένα ορόσημο που αποδείχτηκε θάνατος για την αποτυχημένη υπερδύναμη.Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το ΝΑΤΟ ώθησε προς τα ανατολικά, φέρνοντας στο μαντρί τα περισσότερα από τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονταν στην κομμουνιστική τροχιά.
Το 2004, το ΝΑΤΟ πρόσθεσε τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δήλωσε την πρόθεσή της να προσφέρει ένταξη στην Ουκρανία κάποια μέρα στο μακρινό μέλλον — περνώντας την κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.Ο Πούτιν βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ ως υπαρξιακή απειλή και την προοπτική να ενταχθεί η Ουκρανία στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ως “εχθρική πράξη” — μια άποψη που επικαλέστηκε σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη, λέγοντας ότι η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία ήταν τρομερή απειλή προς τη Ρωσία.Σε συνεντεύξεις και ομιλίες του, ο Πούτιν έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν την άποψή του ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας, πολιτιστικά, γλωσσικά και πολιτικά. Ενώ ορισμένοι από τον κυρίως ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία αισθάνονται το ίδιο,ένας πιο εθνικιστής, ουκρανόφωνος πληθυσμός στη Δύση έχει υποστηρίξει ιστορικά μεγαλύτερη ενσωμάτωση με την Ευρώπη.
Στις αρχές του 2014, μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, γνωστές ως Euromaidan, ανάγκασαν έναν φιλικό προς τη Ρωσία πρόεδρο, αφού αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Η Ρωσία απάντησε προσαρτώντας την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και υποδαυλίζοντας μια αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά της Ουκρανίας, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο τμήματος της περιοχής του Ντονμπάς. Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 2015 , οι δύο πλευρές δεν έχουν δει μια σταθερή ειρήνη και η πρώτη γραμμή μετά βίας έχει μετακινηθεί από τότε. Σχεδόν 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση και υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.Στα οκτώ χρόνια από τότε, η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε υβριδικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις, οικονομική πίεση και προπαγάνδα για να πυροδοτήσει τη διχόνοια. Αυτές οι τακτικές έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες και στις αρχές Φεβρουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν ετοίμαζε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας για να δημιουργήσει «ένα πρόσχημα για εισβολή».
Πηγή:cnn.com