Η κορυφαία υπηρεσία υγείας αναθεώρησε την οδηγία για τις μάσκες την Τρίτη και τώρα προτείνει πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε ορισμένα μέρη.

Σε αλλαγή από τις προηγούμενες οδηγίες που εκδόθηκαν στις 13 Μαΐου, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες στα περισσότερα εσωτερικά περιβάλλοντα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύουν τώρα τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα σε «δημόσιους εσωτερικούς χώρους» με «ουσιαστική και υψηλή μετάδοση». Αυτό συμβαίνει εν μέσω της αύξησης των περιπτώσεων Covid, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta έχει γίνει πιο διαδεδομένη.

Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της Τρίτης έρχονται δύο μήνες αφότου το CDC αναθεώρησε τις οδηγίες μάσκας για εμβολιασμένα άτομα. Η καθοδήγηση, η οποία εξακολουθούσε να απαιτεί τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, όπως λεωφορεία, αεροπλάνα, νοσοκομεία, φυλακισμένοι και καταφύγια αστέγων, είχε ανοίξει τον δρόμο για το άνοιγμα του χώρου εργασίας και άλλων χώρων.

Το CDC συνιστά τώρα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που ζουν με ευάλωτα μέλη του νοικοκυριού, όπως εκείνα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

«Τις τελευταίες ημέρες έχω δει νέα επιστημονικά δεδομένα από πρόσφατες έρευνες για την εμφάνιση εστιών που δείχνουν ότι η παραλλαγή του Delta συμπεριφέρεται μοναδικά διαφορετικά από τα προηγούμενα στελέχη του ιού που προκαλούν το Covid-19», δήλωσε ο Walensky, αναφερόμενος στην ανακάλυψη των επιστημόνων για την αποβολή του στελέχους Delta ως ενεργά σε πρωτοποριακές μολύνσεις όπως συμβαίνει σε μη εμβολιασμένα άτομα, παρά τη σπανιότητα των περιπτώσεων.

Για μήνες τα κρούσματα Covid, οι θάνατοι και οι νοσηλείες μειώνονταν σταθερά, αλλά η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta έχει τροφοδοτήσει απότομες αυξήσεις σε αριθμούς κρουσμάτων παγκοσμίως.

Πηγή: theguardian.com