Διχασμένο το Υπουργικό Συμβούλιο, το Συντηρητικό Κόμμα, το Κοινοβούλιο και η κοινωνία σχετικά με τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίωσε χθες η Κομισιόν και η Τερέζα Μέι. Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας απειλείται με πρόταση μομφής, καθώς εσωκομματικοί της αντίπαλοι χρησιμοποιούν τη συμφωνία για το Brexit ως αφορμή για να οδηγήσουν σε πτώση την Πρωθυπουργό.
Με τη Συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο δε λύνεται το θέμα της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας. Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή συμφωνία. Πολιτικά, αφήνεται για αργότερα το ακανθώδες θέμα της μελλοντικής σχέσης, πιθανότατα από μία άλλη κυβέρνηση. Τόσο η Πρωθυπουργός, όσο και η καμπάνια υπέρ της αποχώρησης είχαν υποσχεθεί ευνοϊκή πρόσβαση στην Ενωμένη Αγορά για τα βρετανικά προϊόντα, αλλά αυτό αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να συμφωνηθεί ελευθερία στην διακίνηση αγαθών, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση το απέρριψε, καθώς για την Ένωση η ελευθερία των αγαθών είναι συνδεδεμένη με την ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων για εργασία, την ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων και υπηρεσιών.
Όσον αφορά στη Βόρεια Ιρλανδία, γίνεται δεκτή προς το παρόν μια ιδιότυπη κατάσταση, στην οποία υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Θα υπάρχουν ορισμένοι έλεγχοι στα προϊόντα που διακινούνται από τη Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία για το κατά πόσο πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ρυθμίζονται τεχνικά θέματα φορολογίας και δασμών.
Θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία μπορεί να επιμηκυνθεί, κατά την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν και τώρα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ερώτημα τώρα που τίθεται είναι αν χρειάστηκε πέντε ώρες για να πείσει τους ίδιους τους Υπουργούς της, με μερικούς να σκέφτονται την παραίτηση, πώς θα καταφέρει να πείσει το Κοινοβούλιο να ψηφίσει τη Συμφωνία; Αν δεν τα καταφέρει υπάρχει η λύση της άναρχης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η λύση των εκλογών που θα αναδείξουν μια νέα κυβέρνηση που σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο θα πρέπει να φέρει μια συμφωνία και η λύση του δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει ο λαός. Στην τελευταία περίπτωση δεν είναι σαφές αν θα δοθεί ως επιλογή η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τερέζα Μέι έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς φτάνει η στιγμή να πιει το πικρό ποτήριο. Δεν μπορεί ωστόσο να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε τι την περίμενε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι αμφίβολο αν ο διάδοχός της θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι πιθανό η κρίση που μια μη ψήφιση της συμφωνίας θα επιφέρει να οδηγήσει στην κατάρρευση περισσότερων της μιας κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ψηφίσει, είναι πιθανό όμως η επίσημη θέση της να είναι η καταψήφιση της Συμφωνίας. Η Πρωθυπουργός όμως απειλείται κυρίως από στελέχη του δικού της κόμματος, που είτε επιθυμούσαν σκληρότερο και αμεσότερο Μπρέξιτ, είτε εποφθαλμιούν τη θέση της και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση. Έκρυθμη είναι και η κατάσταση με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το δεξιό οπισθοδρομικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει τη μειοψηφική κυβέρνηση των Τόρηδων και διαφωνεί με το διαφορετικό στάτους της Βόρειας Ιρλανδίας σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία.
Όπως παραδέχτηκε και η ίδια η Τερέζα Μέι, “βρίσκονται δύσκολες μέρες μπροστά μας“.