Η συζήτηση στην βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής την οποία πρότεινε η ΝΔ σχετικά με το Plan X που είχε διαμορφώσει ο Γ. Βαρουφάκης και το υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην οποία δεν συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η πολυδιαφημισμένη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πήρε τέλος αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε χθες να ακολουθήσει την τακτική παλαιότερων ετών όπου ο επικεφαλής της κυβέρνησης άφηνε στο πόδι του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη για τέσσερις λόγους:

  • Είχε παρουσιάσει μία μέρα πριν την συνταγματική αναθεώρηση και δεν ήθελε με την παρουσία του να ανάψουν τα αίματα στην βουλή και δώσει τροφή στην ΝΔ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εντείνουν την επίθεση στον ίδιο και στην κυβέρνηση, παρουσία του, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική πρόταση για το Σύνταγμα.
  • Με δεδομένη την πλειοψηφία που καταψήφισε τελικά την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να καταδείξει την ηγεμονία της κυβέρνησης στην βουλή η οποία καταγράφεται και χωρίς την παρουσία του.
  • Επίσης δεν ήθελε να μετατραπεί η συζήτηση σε μετωπική μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη μετά την τελευταία εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο όπου εμφανίστηκε προετοιμασμένος και βελτιωμένος σε σχέση με παλαιότερες εμφανίσεις του.
  • Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η αντιπαράθεση μεταξύ του Ευ. Τσακαλώτου και της ΝΔ ξέφυγε από τα όρια της ευπρέπειας και ο Πρωθυπουργός δέχτηκε εισηγήσεις να μην παραστεί στην συνεδρίαση ακολουθώντας την πάγια ….καραμανλική τακτική της απουσίας στα δύσκολα αφού ακούστηκαν απρέπειες και προσβλητικές αναφορές.

Ο πρόεδρος την Βουλής Ν. Βούτσης για μία ακόμη φορά προσπάθησε να σώσει την κατάσταση και τον Ευ. Τσακαλώτο οποίος ξεπέρασε τα όρια.
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με αφορμή τον Γιάννη Βαρουφάκη και το σχέδιο Χ. Απέφυγε να δώσει την ευκαιρία στην Φ. Γεννηματά και στον Στ. Θεοδωράκη να επεκταθούν σε ένα λεπτό θέμα όπως αυτό της διαπραγμάτευσης το περασμένο καλοκαίρι που θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα στην βουλή.
Επιλέγοντας τον δρόμο της απουσίας από την συζήτηση στην βουλή ο Πρωθυπουργός μετά την επιμονή του για να ξεκινήσει η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, εμφανίζεται να κάνει ένα βήμα πίσω σε θέματα διαφάνειας όσον αφορά στην διερεύνηση του Plan X που φέρεται να είχε διαμορφώσει ο Γ. Βαρουφάκης.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει την πολιτική σκηνή στο άμεσο μέλλον και προετοιμάζουν την τακτική τους για να αντιμετωπίσουν τον Γ. Βαρουφάκη και την Ζ. Κωνσταντοπούλου που αναμένεται να ανοίξουν την συζήτηση στον δημόσιο διάλογο.
Παράλληλα όμως στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή καταγράφηκε η αδυναμία του Ευ. Τσακαλώτου να αντιμετωπίσει με επάρκεια την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη καθώς οι αναφορές του στην αρχηγό της ΝΔ ήταν υποτιμητικές και προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων ακόμα και από τον Ν. Βούτση που προσπάθησε να σώσει τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να μην κάνει προσωπικές αναφορές ούτε χάριν αστεϊσμού όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών και ηγετικό στέλεχος της τάσης των 53+ βρέθηκε σε δεινή θέση έχοντας να αντιμετωπίσει το σύνολο της ΚΟ της ΝΔ που υπερασπιζόταν τον αρχηγό του κόμματος από τις προσωπικές αναφορές.

Πιο κοντά με τον Β. Λεβέντη

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας από το γραφείο του στην βουλή παρακολούθησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη να κάνει ένα ακόμα βήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα όπου ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προέβλεπε την πτώση της κυβέρνησης, η …ανθεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σχέδιο Φλαμπουράρη για προσέγγιση με τον Ένωση Κεντρώων φαίνεται ότι εξελίσσονται όπως ήθελε το Μ. Μαξίμου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Β. Λεβέντη ότι δεν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τον εκλογικό νόμο αλλά και καταψήφισε την χτεσινή πρόταση της ΝΔ, επενδύοντας στην επίθεση στην Φ. Γεννηματά που φαίνεται ότι βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να προσεγγίσει στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να …λερώσει τα χέρια του με κατά μέτωπο επιθέσεις στην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επόμενο βήμα προσέγγισης μεταξύ Λεβέντη και Μαξίμου θα γίνει με την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας των μικροσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ η οποία αναμένεται σήμερα από την Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής πολιτικής που θα συνεδριάσει το μεσημέρι.
Πηγή:thetoc.gr