74 Shares

Στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου φαίνεται να αποδίδεται η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 80σελιδο κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού με συντάκτες τους Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα και Αριστείδη Μπαλτά, αναγνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 υπέγραψε μνημόνιο με «δυσβάστακτους όρους για τον ελληνικό λαό».

Με αρκετή δόση αυτοκριτικής, το κείμενο ομφαλοσκόπησης περιέχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κάναμε λάθος, αλλά φταίνε περισσότερο οι άλλοι.

Το κείμενο τέθηκε προς έγκριση στην Πολιτική Γραμματεία και μετά θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου, ώστε λάβει χαρακτήρα επίσημης θέσης του κόμματος για τα όσα συνέβησαν την περίοδο 2015-2019.

Καταρχάς, στο ερώτημα τι πετύχαμε για την Αριστερά στην Ελλάδα, στο κείμενο απολογισμού τονίζεται ότι «σπάσαμε το ταμπού ότι δήθεν η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει κι ότι είναι αποκλειστικά δύναμη διαμαρτυρίας».

«Η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα», αναφέρει το κείμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη στον οποίο καταλογίζεται «ιδιάζουσα ευθύνη» για την διαπραγματευτική του τακτική ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Εν είδη αυτοκριτικής για όσα επικρατούσαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο διαπιστώνονται πως είχαν καλλιεργηθεί λανθασμένες προσδοκίες για ρωσική και κινέζικη βοήθεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Ρωσία και Κίνα ωστόσο –σύμφωνα με πληροφορίες για το κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ- δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα «προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης».

Η στιγμή της έκδοσης του κειμένου έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική στιγμή, όπου συμπίπτει με τη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος “δίνει” τους συνομιλητές του για το κλίμα που επικρατούσε τότε, το καλοκαίρι του 2015, κατά την απόφαση για το δημοψήφισμα.

«Κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα». Όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ «το κείμενο του δημοψηφίσματος, που κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει, ήταν ένα παλιό κείμενο συμφωνίας, ήταν προτάσεις που είχαν τεθεί πριν από δύο μήνες», σημειώνοντας πως ο Τσίπρας «μετά το δημοψήφισμα, έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποσχόταν».

Τη Δευτέρα, πάντως, ο Πάνος Καμμένος, πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε, πως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότειναν ως λύση την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, 80 δισεκατομμύρια μετρητά και «1,5 εκατ. ανθρώπινες «ψυχές» σε μία ανοικτή φυλακή που ήταν η Ελλάδα».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι τα λάθη που εντοπίζονται αφορούν πρωτίστως σε επιλογές της ηγετικής ομάδας, που έδρευε στο Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το… «ράπισμα» στην ηγετική ομάδα ξεκινά από την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση, περνά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου και, αφού μιλά για σωρεία λαθών στο ενδιάμεσο, καταλήγει στο σφάλμα να στηθούν πολλαπλές κάλπες τον Μάιο και να γίνει αποδεκτή η πρόκληση Μητσοτάκη για μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα.

Δεν λείπουν φυσικά οι αρκετές αναφορές στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 και την υπογραφή του Μνημονίου, όπως και στο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, στο κείμενο απολογισμού γίνονται αναφορές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ: «Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας», όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων”.

Τέλος, για την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές το κείμενο αναγνωρίζει «ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».

Άλλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Δεν κατάλαβε τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα «μεσαία τάξη».
  • Έκανε την πολιτικά άστοχη επιλογή να ταυτίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων το Μάιο.
  • Δεν κατάλαβε «τη συγκρότηση από ‘‘τα κάτω’’, του πλατιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
  • Απαξίωσε τις δημοσκοπήσεις που φαίνονταν να υποδεικνύουν την ύπαρξη αυτού του μετώπου, συμπεριφέρθηκε με αυτάρκεια,που αγγίζει την αλαζονεία.
  • Υποτίμησε τη σημασία των δημοτικών εκλγοών
  • Στις ευρωεκλογές έκανε το λάθος να απαντήσει στην πρόκληση Μητσοτάκη ότι είναι οιονεί δημοψήφισμα.
  • Με τις προεκλογικές παροχές, (όσο δίκαιες, μετρημένες και δικαιολογημένες κι αν ήταν), δεν προφυλάχθηκαν από το να εκληφθούν από αρκετούς ως οιονεί εξαγορά ψήφων. Εμφανίστηκε δηλαδή σαν να προσβάλει την αξιοπρέπεια ακόμη και πολλών από εκείνους που θα ωφελούνταν.