Σε εκποίηση των πολυτιμότερων «ασημικών» του φέρεται να προχωρά ο όμιλος Μαρινόπουλου, την ώρα που το μέλλον τόσο του δικτύου των σούπερ μάρκετ όσο και των προμηθευτών της παραμένει αβέβαιο. Προκειμένου λοιπόν να βρεθεί το απαραίτητο ρευστό και να καλυφθεί μέρος των υποχρεώσεων οι επικεφαλής του ομίλου εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγάλουν στο «σφυρί» μερικές από τις εταιρείες του ομίλου.
Starbucks
Η πρώτη από αυτές που πρόκειται να εκποιηθεί δεν είναι άλλη από την Starbucks, μιας και θεωρείται ότι θα βρεθεί πιο εύκολα αγοραστής. Και αυτό γιατί ενδιαφέρον έχει εκφράσει η ίδια η μητρική εταιρεία με έδρα το Σιάτλ, η οποία ήδη κατέχει μειοψηφική συμμετοχή της τάξης του 20% περίπου.
Σε αντίθεση μάλιστα με την πάγια τακτική της εταιρείας, να αναπτύσσεται αυτόνομα στις τοπικές αγορές, στην περίπτωση της Ελλάδας και του Μαρινόπουλου είχε αποφασιστεί η παραχώρηση των δικαιωμάτων όχι μόνο για τα Βαλκάνια και την Κύπρο αλλά και για την Ελβετία και την Αυστρία, κυρίως χάρη των εντυπωσιακών μεγεθών και της πολυσχιδούς δραστηριότητας του ομίλου.
Τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η εταιρεία έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της, διατηρώντας καταστήματα σε περισσότερα από 70 σημεία της πόλης, συναγωνιζόμενη τη μόνη γνωστή αλυσίδα καφέ της εποχής, Flocafe. Βέβαια μέσα στα χρόνια, αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να κλείσει περισσότερα από τα μισά. Μετά από συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις, το 2012, με έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο αποκλειστικός έλεγχος περνά στην «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» ενώ υπογράφεται και φιλικό διαζύγιο μεταξύ των δύο εταιρειών για τις αγορές της Ελβετίας και της Αυστρίας.
Το insider.gr επικοινώνησε με πηγές της εταιρείας, οι οποίες ανέφεραν πως δεν τίθεται ζήτημα πώλησης της «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία».
Marks & Spencer
Δεύτερος στόχος, όπως αναφέρουν πηγές στο insider.gr είναι η εκποίηση της γνωστής επωνυμίας ρούχων και ειδών σπιτιού Marks & Spencer, όπου η Μαρινόπουλος κατέχει ποσοστό της τάξης του 20%. Η συνεργασία Marks & Spencer – Μαρινόπουλου «κρατάει» πάνω από 30χρόνια στη χώρα μας, αφού από το 1990 ο ελληνικός όμιλος είχε το master franchise από τον βρετανικό.
Το πρώτο κατάστημα Marks & Spencer στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 1990. Χρονολογία – σταθμός στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το 2008, όταν ο βρετανικός όμιλος απέκτησε το 50% στη Marks&Spencer Marinopoulos BV με τον όμιλο Μαρινόπουλου να διατηρεί το υπόλοιπο 50%. Η κίνηση αυτή είχε ενταχθεί στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του βρετανικού ομίλου για επενδύσεις σε εταιρείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόταν σε επίπεδο franchise, με το σκεπτικό ότι θα πετύχαινε έτσι ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερη λειτουργική απόδοση.
Με την έναρξη των οικονομικών προβλημάτων βέβαια, η βρετανική Marks & Spencer προχώρησε στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μείωσε τη συμμετοχή του εταίρου της στο 20% – κι αυτό μόνο για τις δραστηριότητες της γνωστής αλυσίδας στην ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή, η Μarks & Spencer – Μαρινόπουλος Ελλάδος δέχθηκε «ένεση» από τη μητρική βρετανική εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σύμβασης μακροχρόνιου δανείου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας. Μάλιστα ο όμιλος Μαρινόπουλος διατήρησε το δικαίωμα απόκτησης επιπλέον ποσοστού, το οποίο μπορούσε να ασκήσει σε βάθος 5 ή 10 ετών.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011, ο όμιλος έκλεισε συνολικά 4 καταστήματα στην Ελλάδα και την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης (περιοχή ευθύνης της Marks & Spencer Marinopoulos BV), ενώ ο συνολικός αριθμός του προσωπικού στην Ελλάδα έως τις αρχές Απριλίου του 2011 μειώθηκε στους 495 εργαζομένους από 595 εργαζομένους τον Απρίλιο του 2010.
Φαμάρ
Στο σφυρί φαίνεται να βγαίνει και η φαρμακευτική Φαμάρ, το τίμημα της οποίας, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, υπολογιζόταν στα 400 εκατ ευρώ.
Πρόκειτα για την μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με κριτήριο τον όγκο παραγωγής καθώς παράγει φάρμακα και καλλυντικά, για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου.
Aκολουθώντας από το 1999 μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, ο όμιλος συγκαταλέγεται πλέον στις τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων, στην Ευρώπη. Το εύρος των δραστηριοτήτων του καλύπτει όλο το φάσμα από την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, την παραγωγή και συσκευασία φαρμακευτικών και καλλυντικών μορφών ως και την αποθήκευση και φυσική διανομή των έτοιμων προϊόντων. Στο δυναμικό του περιλαμβάνονται δέκα εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2014 η ελληνική Φαμάρ κατέγραψε έσοδα (facon) ύψους 125,7 εκατ. ευρώ έναντι 131,5 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 4,4%. Επίσης, κατέγραψε μεικτά κέρδη 42,5 εκατ. ευρώ έναντι 48,4 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 12,2%.
Ωστόσο, περιορίζοντας δραστικά τις λειτουργικές της δαπάνες και εξασφαλίζοντας σημαντικά χρηματοοικονομικά έσοδα, η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 18,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένα κατά 34,2%. Επίσης, παρουσίασε κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένα κατά 54,1%.
Κατόπιν αυτών, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ φόρων 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2013 (+46%) και μετά την πρόβλεψη για φόρους καθαρά κέρδη 7,165 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2013 (+148,3%).
Σήμερα η Φαμάρ αποτελεί το στενό συνεργάτη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων και καλλυντικών, μεταξύ των οποίων η Novartis, η GlaxoSmithKline, η Bayer, η Pfizer, η Abbott Laboratories, η Sanofi-Aventis, η Bristol-Myers Squibb, η Janssen-Cilag και η Boehringer Ingelheim.Στις 31.12.2014 η επιχείρηση απασχολούσε 1.174 εργαζομένους.
Πηγή:insider.gr