20 Shares

Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και νέο κύμα συναισθηματικής φόρτισης στο πανελλήνιο, προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ για το φρικιαστικό παρασκήνιο πίσω από την τραγωδία στο Μάτι. Όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα, οι αρμόδιες αρχές είχαν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης από νωρίς, οι πολίτες βρέθηκαν όμηροι της απόλυτης ασυνεννοησίας και του χάους, ενώ την ώρα που γινόταν η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων, οι αρχές γνώριζαν ήδη για τουλάχιστον 13 νεκρούς…

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ήξερε από την ομάδα ΔΙΑΣ, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ήξερε από τον δήμαρχο της Ραφήνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ήξερε από το ΕΚΑΒ, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης ήξερε από την ΕΜΑΚ, ενώ ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, είχε μόλις συγκαλέσει την ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Μπροστά στις κάμερες ωστόσο, επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα ελέγχου της κατάστασης…

Συμπέρασμα: Ή οι υπουργοί και οι επικεφαλής των Σωμάτων δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, ή όλοι μαζί επέλεξαν να δώσουν μια τελείως διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας.

Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως ο ΣΚΑΪ καταδεικνύουν και την απόλυτη ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι από ένα σημείο κι έπειτα φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και μπορεί οι πυροσβέστες στο πεδίο να έδιναν σε αυτές τις συνθήκες χάους ηρωικές μάχες με τις φλόγες, στα γραφεία πάλι, κάποιοι αντιμετώπιζαν τους πολίτες που απεγνωσμένα ζητούσαν βοήθεια με αδιαφορία, κυνισμό ή και χλευασμό.

Το ανατριχιαστικό χρονικό όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα:

Καταγράφεται η πρώτη κλήση για νεκρό («Κύριε Διοικητά – Ναι – Έχουμε νεκρό άτομο στο Κόκκινο Λιμανάκι») σχεδόν τέσσερις ολόκληρες ώρες πριν την περιβόητη σύσκεψη του Συντονιστικού υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα του ΣΚΑΪ και του Αλέξη Παπαχελά, από τις 8 το βράδυ και μετά, το Κέντρο Επιχειρήσεων δεχόταν συνεχείς κλήσεις για καταγραφή απανθρακωμένων πτωμάτων..

Έχουμε έναν άνθρωπο προφανώς στην πόρτα του σπιτιού του, είναι απέξω. Είναι μπρούμυτα στο δρόμο, νεκρός.

Θέλω να δηλώσω, έχουν καεί δυο άνθρωποι στον Βουτζά.

Έχει νεκρούς. Αλλά δεν τους ανακοινώνουν…

Έχουμε κι άλλα περιστατικά.
-Και άλλα και άλλα, αρκετά. Ακούστε με τώρα. Στο Μάτι, στην παραλία, έχουμε έξι καμένους.
-Όταν λες καμένους;
-Καμένους.
-Απανθρακωμένους;
-Ναι, ναι, ναι.
-Ωχ.


Όλοι πλέον, μέχρι τις 11 το βράδυ
, έχουν αρχίσει ν’ αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής…

Δυστυχώς έχουμε κι άλλον νεκρό.
-Περίμενε να το σημειώσω.

Υπάρχει Αντιγόνης και Εκάβης εντός αμαξιού απανθρακωμένο άτομο εντός Opel Vectra

Κι άλλο, κ. Διοικητά. Μάλλον γυναίκα.
-Εντάξει.
-Εντάξει, κ. Διοικητά.
-Για να δούμε πού θα φτάσουμε…

Ο πρωθυπουργός που βρισκόταν εκείνη τη μέρα στο Μόσταρ της Βοσνίας επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα. Η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας περνά το κατώφλι του Συντονιστικού, είναι λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα που αποκάλυψε η εκπομπή, επιβεβαιώνουν δίχως αμφιβολία πως όσοι λαμβάνουν μέρος στην σύσκεψη, γνωρίζουν για τουλάχιστον 13 νεκρούς..

Έχουμε τώρα μια ευρεία σύσκεψη εδώ, έχει έρθει κι ο Πρωθυπουργός. Μού ‘παν ότι εσείς μπορείτε να μου δώσετε μια σαφή εικόνα για τους νεκρούς.
-Εμείς έχουμε παραλάβει έναν, αλλά υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει. Το ξέρει και η Πολιτική Προστασία.
– Ανεβαίνει ο πρωθυπουργός. Ενημερώστε τον κόσμο μέσα.

Τουλάχιστον πέντε άνδρες που κάθονται σε αυτό το τραπέζι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά θύματα.

Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο Νίκος Τόσκας υποστήριξε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, διότι οι πληροφορίες για νεκρούς που είχε μέχρι τότε, ήταν – όπως είπε – ασαφείς…

Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 102 συμπολίτες μας και εννιά μήνες μετά την εξαγγελία του κ. Τσίπρα για αναδιάρθρωση του συστήματος πολιτικής προστασίας, μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως τίθεται σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας -και ενώ έχουμε ήδη εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο. Έτσι η λειτουργία της νέας Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας που αντικαθιστά το παλιό αποτυχημένο σύστημα, παραπέμπεται για μετά το καλοκαίρι του 2019, στην καλύτερη περίπτωση από το Νοέμβριο. 

Πηγή: skai.gr