Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, με τη μορφή σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ή λεκτική και ψυχολογική βία.
Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2014 έως το 2017 έχουν σημειωθεί πάνω από 13.700 τέτοια περιστατικά και οι γυναίκες αποτελούν το 70% των θυμάτων, σύμφωνα με τα στατιστικά του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Ορισμένες φορές, μάλιστα τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος, με τον αριθμό των γυναικών θυμάτων να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών. Σημειώστε, ενδεικτικά, ότι το 2017 σημειώθηκαν 3.134 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 4.243 θύματα συνολικά», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, στο ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της και μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, εφιαλτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το τράφικινγκ. Οπως αναφέρει η κ. Ροτζιώκου, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διακινούνται παράνομα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Όσον αφορά την Ελλάδα για την τετραετία 2014-2017 έχουν καταγραφεί πάνω από 110 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν κατά προσέγγιση το 70% των θυμάτων.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 760 περιστατικά βιασμών (τετελεσμένων ή απόπειρας), με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι και πάλι γυναίκες.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς, όμως, βρίσκονται ανθρώπινες ιστορίες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία με διάφορους τρόπους. Γυναίκες που κάποιοι τις αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα. Και οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι πολύ περισσότεροι, αν λάβει κάποιος υπόψη του το λεγόμενο σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας σύμφωνα με τον οποίο, πάντα υπάρχουν εγκλήματα τα οποία δεν καταγγέλλονται. Δυστυχώς, ο φόβος των επιπτώσεων, ο ενδεχόμενος στιγματισμός και η ντροπή δεν οδηγεί κάποιες γυναίκες στο κατώφλι των αρχών», δήλωσε η κ. Ροτζιώκου.
Δευτέρα, 24 Μαρ
Trending
- Το χυδαίο ανέκδοτο του Μπέου που προκάλεσε! – Πάγωσε ο Αργυρός
- Προκάλεσε ξανά ο Μπέος! «Φτιάξτε τον ήχο, μην σας πλακώσω στα χαστούκια»
- Survivor: Νέες ομάδες, νέοι αρχηγοί και το μεγάλο έπαθλο που έφερε αγαπημένα πρόσωπα στον Άγιο Δομίνικο
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η νέα ηγετική ομάδα του Σωκράτη Φάμελλου
- Πειθαρχική έρευνα για όσους είχαν αξιολογήσει τον αστυνομικό της Βουλής και τη σύζυγό του
- Νότια Κορέα: Γιατί ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο;
- Αγγελική Ηλιάδη: «Έχω δει UFO»
- Θλίψη! Πέθανε ο Γιώργος Δασκαλάκης
- Τσίπρας: Το δημοψήφισμα δεν ήταν κωλοτούμπα, αλλά plan b
- Survivor – Φοίβη: «Ήμουν καλά πριν, τώρα νιώθω μόνη μου»
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Στο «μικροσκόπιο» της Αστυνομίας για απάτες