Τι συνέβη 
Στις 10 το βράδυ χθες ένας 27χρονος Σύρος πρόσφυγας ανατινάχτηκε τραυματίζοντας 12 άτομα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο 27χρονος Σύρος πρόσφυγας επιδίωξε να μπει σε υπαίθριο χώρο όπου δινόταν συναυλία και στην οποία υπήρχαν 2.500 άτομα. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του επετράπη η είσοδος καθώς κουβαλούσε ένα σακίδιο.
Εν τέλει ο 27χρονος Σύρος αυτοανατινάχτηκε έξω από ένα wine bar, το οποίο ήταν γεμάτο με κόσμο, τραυματίζοντας 12 άτομα, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.500 άτομα που έδιναν το παρόν στη συναυλία.
Κατά πληροφορίες το σακίδιο του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός, ήταν με αιχμηρά μεταλλικά μέρη, που ήταν ικανά να προκαλέσουν το θάνατο πολλών ανθρώπων.
 Οι αρχές πιστεύουν ότι η υπαίθρια εκδήλωση με τα 2.500 άτομα ίσως ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του δράστη.

Ο δράστης πάντως ήταν άτομο το οποίο βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. 
Από νωρίς σήμερα το πρωί η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες στο προσφυγικό κέντρο στο οποίο φιλοξενείτο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν μιλώντας στον ιστότοπο Nordbayern.de είπε ότι προφανώς στον 27χρονο δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στο φεστιβάλ της Άνσμπαχ λίγο πριν την έκρηξη, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει ή  «να παρασύρει και άλλους στο θάνατο».
Ο Χέρμαν ανέφερε ακόμη ότι  ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως, επειδή η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο.
«Δυστυχώς πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό ότι αυτό ήταν πραγματικά μία ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας», είπε αργότερα ο Βαυαρός υπουργός μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Η προφανής πρόθεση να σκοτώσεις περισσότερους ανθρώπους υποδηλώνει μία ισλαμιστική σύνδεση» πρόσθεσε. Πρέπει να χαράξουμε «συνεπείς νέους δρόμους», τόνισε.
Να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο ζητά ο Βαυαρός ΥΠΕΣ
«Πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται και άνθρωποι στη Γερμανία, ή έχουν έρθει ήδη, οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας»,  δήλωσε  o υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας μετά και τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο ‘Ανσμπαχ ζητά αλλαγές σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη νομοθεσία που διέπει την χορήγηση ασύλου, αλλά και το ποινικό δίκαιο και τα ζητήματα παραμονής στην Γερμανία.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη: Πρέπει όλοι να δεχτούν το νομικό σύστημα αυτής της χώρας. Αν κάποιος το παραβιάζει, θα πρέπει να καθίσταται σαφές σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι έως τώρα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο κ. Χέρμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας που συνεδριάζει αύριο στο Τέγκερνζεε, με βασικό μέλημα την αποτροπή κατάχρησης του ασύλου.
Πηγή: iefimerida.gr