0 Shares

Το βράδυ της Τετάρτης, εκτός απροόπτου, αναμένεται να βγει καπνός από την αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας χωρίς, όμως, κανείς να μπορεί να διακινδυνεύσει για το χρώμα του.
Αν θα είναι λευκός ή μαύρος, γεγονός που θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και επιχειρηματικών κινήσεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τελική μορφή. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν σενάρια απεμπλοκής από τις αρχικές τους θέσεις είτε μέσω αναδίπλωσης είτε μέσω αλλαγής τακτικής.
Το σίγουρο πάντως είναι πως και οι δύο πλευρές υποχρεώθηκαν στην δημιουργία plan b, μιας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την δικαστική απόφαση. Ήταν πολλά τα κυβερνητικά στελέχη που φρόντισαν την τελευταία εβδομάδα να προετοιμάσουν το πολιτικό έδαφος για ενδεχόμενη αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ, είτε μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων του Νόμου Παππά είτε ακόμη και με την φόρτιση του αφηγήματος της διαπλοκής, που θα συμπυκνώνεται στο δόγμα «έχουμε την κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε την εξουσία».
Η αλλαγή τακτικής στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν φαίνεται, όμως, να έχει πάρει μια αποκρυσταλλωμένη μορφή μιας και πέρα από την διαχείριση ενός αρνητικού δικαστικού αποτελέσματος δεν παύει να υπάρχει και μια κριτική διάθεση ως προς το σύνολο των χειρισμών του αρμόδιου Υπουργού από μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών.
Αν μάλιστα αυτή η διάθεση συνδυαστεί με το θερμό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί πως ενδεχόμενη «ήττα» στο ΣτΕ θα έχει άμεσο και καταλυτικό αντίκτυπο στις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τις αλλαγές που ετοιμάζει στο κυβερνητικό σχήμα.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας έσπευσαν να πανηγυρίσουν – και μάλιστα με άκομψο τρόπο – την προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, ώστε αυτό να προχωρήσει στην επί της ουσίας συζήτηση για το Νόμο Παππά, τελικά πρυτάνευσε η λογική και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλήφθηκε την ανάγκη ύπαρξης ενός έστω και θολού blan b.
Είναι γεγονός πως η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος «16-9» όχι μόνο δεν ήταν νίκη αλλά αντιθέτως ήταν οιωνός προβληματισμού για όσους έσπευσαν να προκαταλάβουν και την τελική απόφαση του ΣτΕ. Με μια ψύχραιμη ανάγνωση του συγκεκριμένου αποτελέσματος μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί πως η συνταγματικότητα του Νόμου Παππά έχει εκ προοιμίου την υποστήριξη 9 μελών του ΣτΕ, διαθέτει την θετική εισήγηση του Προέδρου και διεκδικεί 3 με 4 ψήφους από την δεξαμενή των 16 δικαστών που απλά δέχτηκαν να συζητηθεί η υπόθεση επί της ουσίας αντί να απορριφθεί.
Όταν λοιπόν κατάλαβαν στη ΝΔ πως το καίριο αυτό θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις εκρήξεις ερασιτεχνικής πολιτικής του Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter, αποφάσισαν να ανοίξουν και αυτοί την δική τους έξοδο κινδύνου. Έτσι λοιπόν και η ΝΔ πλέον εμφανίζεται ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο μιας και δεν επιθυμεί να χρεωθεί μια σοβαρή πολιτική ήττα για λογαριασμό τόσο του αντιπροέδρου της όσο και κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Τέλος, όσον αφορά το υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό τοπίο, αυτοί που μάλλον θα περιμένουν με περισσή αγωνία τον καπνό του ΣτΕ είναι οι ιδιοκτήτες του Alpha, του Star και ο Ιβάν Σαββίδης μιας και ΣΚΑΙ και Αντένα δεν έχουν τίποτε να χάσουν ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα έχει σε λίγους μήνες το δικό του κανάλι βρέξει-χιονίσει. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αποκλειστικά στους δύο χαμένους του διαγωνισμού και στον ένα εκ των κερδισμένων που αγωνιούν για την δικαστική απόφαση αφού με βάση αυτή θα επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στην τηλεοπτική αγορά είτε “αγοράζοντας” είτε “πουλώντας” είτε «αποχωρώντας».
Πηγή:koolnews.gr