2 Shares

Την ανάγκη να επισπευσθεί η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να μη προστεθεί και το 2019, στις πολλές χαμένες ευκαιρίες των προηγούμενων ετών, λόγω εκτροχιασμού της οικονομίας, διατυπώνει ο ΣΕΒ.
Αναλύοντας τις επιπτώσεις από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο σημειώνει ότι επειδή το 2019 είναι έτος εκλογών, γεγονός που θα θέσει την οικονομία σε κατάσταση αναμονής και αβεβαιότητας, “θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το διάστημα αυτό (σ.σ.: της προεκλογικής περιόδου), να είναι σύντομο, αποφεύγοντας ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ως αποτέλεσμα προεκλογικών παροχών”.
Αποτιμώντας τις αντοχές της Ελλάδας μέσα στο φετινό δυσμενές διεθνές περιβάλλον, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διατυπώνει τη πρόβλεψη ότι η οικονομία θα συνεχίσει να εξασθενεί, αφού συνεχίζει να είναι κρατικοδίαιτη, με καχεκτικές επενδύσεις, και κύριο τροφοδότη τις εξαγωγές και τον τουρισμό, τους πρώτους τομείς που θα χτυπηθούν από ένα διεθνή κύκλο επιβράδυνσης.
Καθώς οι ενδείξεις για παγκόσμια επιβράδυνση πληθαίνουν, ο ΣΕΒ προβλέπει ότι φέτος η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μάλλον θα συνεχίσει να υποχωρεί, καθώς αυτή δεν στηρίζεται από αύξηση της παραγωγικότητας, υπονομεύοντας έτσι την όποια ανάκαμψη.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη 2% φέτος, όπως προβλέπουν για την Ελλάδα οι διεθνείς οργανισμοί (Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΔΝΤ), αφενός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες της ύφεσης, αφετέρου μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη, εφόσον επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομία.
Επίσης, χαρακτηρίζει καταστροφική μια επιστροφή σε πολιτικές προ κρίσης, εκφράζει το φόβο ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν αυξήσεις μισθών, όπως αυτές που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, και συστήνει οι αμοιβές να συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας, όπως συνέβη στην Ισπανία.
Στη πραγματικότητα ο ΣΕΒ μιλά για τα δύο πρόσωπα της ελληνικής οικονομίας, που ναι μεν βρίσκεται στην αρχή της ανάκαμψης με πολλά υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, και υπερπροσφορά φθηνού καταρτισμένου δυναμικού, ωστόσο την ίδια ώρα η ανταπόκριση είναι περιορισμένη.
Μιας οικονομίας όπου οι εξαγωγές ενισχύονται, η οικοδομική δραστηριότητα ανακάμπτει, η ροή των καταθέσεων αυξάνεται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε μήνα διογκώνονται, (πλέον κοντά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ), το ποσοστό των κόκκινων δανείων ξεπερνά το 40%, και η άνοδος του οικονομικού κλίματος έχει φρενάρει.
Σε μια συγκυρία όπου όλα δείχνουν επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον, το πλήγμα για την οικονομία μπορεί να είναι ισχυρό, καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση.
Απόδειξη πως η ανάπτυξη που κατέγραψε τα έτη 2017-18 διοχετεύτηκε στην αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο να έχει αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο 10μηνο του 2018, έναντι της ίδιας περιόδου του 2016.
Ωστόσο, εκείνο που δεν λέει ο ΣΕΒ είναι ότι κανείς μεγάλος ξένος επενδυτής δεν θα έλθει στην Ελλάδα, αν δεν δει πρώτα τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύουν.