Την εκτίμηση του ότι τη μέγιστη τιμή κρουσμάτων κορονοϊού θα τη δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα τη δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση, καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους. Επεσήμανε ακόμα, ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν “τρέξει”, τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους, ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με τη δυνατότητα οι πελάτες να μπορούν να μπουν μέσα στα καταστήματα.

Αναφορικά με την εστίαση, ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει, ενώ απέρριψε τη δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων, ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για τέταρτο κύμα και για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.