Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος, να ανεβάζει, αλλά και να κατεβάζει διακόπτες, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι την πρωτοχρονιά περί τις 35.000 διακοπές ρεύματος εκ των οποίων το 70% είναι νοικοκυριά!
Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ. Νίκου Χατζηαργυρίου, σε απαντητική επιστολή στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.
Ο Νίκος Χουντής είχε ζητήσει με επιστολή του, εξ ονόματος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας και της ΛΑΕ Μεσσηνίας, τα σχετικά στοιχεία από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Καλαμάτα, όπου κινδύνευσαν να καούν 3 μικρά παιδιά από κεριά, διότι στο σπίτι ήταν κομμένο το ρεύμα, λόγω αδυναμίας πληρωμής των οφειλών.

Η απάντηση για τις διακοπές ρεύματος

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Ν. Χατζηαργύριου, αφού σημειώνει ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι εκ του θεσμικού ρόλου υποχρεωμένος να εκτελεί τα αιτήματα διακοπής λόγω οφειλών», διευκρινίζει ότι, στους δέκα πρώτους μήνες του 2017 «έχουν εκτελεστεί 204.000 περίπου διακοπές παροχών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών σε όλη την χώρα μετά από αιτήματα όλων των προμηθευτών και 159.000 επανασυνδέσεις μετά από πληρωμή ή διακανονισμό των οφειλών».
Καταλήγοντας στην επιστολή του, σημειώνει ότι «μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα εκτελεστούν περαιτέρω περί τις 35.000 διακοπές, από τις οποίες ποσοστό της τάξεως του 70% αφορά οικιακούς καταναλωτές (κατοικίες)».
Η ΔΕΗ, που είναι και μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά ενέργειας, έχοντας και την ανοχή του αρμόδιου υπουργείου, προχωρεί σε διακοπές για εκείνους που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγια και παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Να σημειωθεί ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προς την ΔΕΗ υπερβαίνουν κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για την Επιχείρηση.