0 Shares

Με 153 “ναι” επί της αρχής υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που επιβάλλει νέους φόρους, εισάγει τον περίφημο “κόφτη” που με προεδρικά διατάγματα θα μειώνει μισθούς και συντάξεις εφόσον υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και εκχωρεί σε ένα υπερταμείο για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία.
“Οχι” στις δύο επίμαχες ενότητες για τον “κόφτη” και το υπερταμείο είπε από την κυβερνητική πλειοψηφία η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, προκαλώντας κυβερνητική κρίση, αλλά και την οργή άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι είναι εκτεθιμένοι απέναντι στο εκλογικό τους σώμα και ζητούν το κεφάλι της “επί πίνακι”.
Με τον νέο νόμο πλέον υπό μάλης, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup, ελπίζοντας σε μια συμφωνία που θα βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα του χρέους, αν και ο Γερμανός ομόλογός του έχει ήδη προδιαγράψει πως θα υπάρξει συμφωνία, όχι όμως στην συνεδρίαση της 24ης Μαΐου.
Ανεξαρτήτως του αν θα επιτευχθεί ή όχι συμφωνία στο Eurogroup, το δεδομένο είναι πως οι Ελληνες πολίτες θα δουν άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται, εξαιτίας της εφαρμογής των νέων φόρων. Οπως έχει υπολογίσει το TheTOC, ένας μέσος πολίτης με μισθό 810 ευρώ τον μήνα, θα έχει απώλειες της τάξης του 10%.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του ουσιαστικά επιχείρησε να αναπτερώσει το ηθικό των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και επανέλαβε τα περί αλλαγής σελίδας και τέλους του κύκλου της λιτότητας και της επιτροπείας. Παράλληλα επιχείρησε να υπερασπιστεί το νέο υπερταμείο,  είπε οτι εκλογές θα γίνουν το 2019, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων, ενώ οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών. «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους», είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία «νέα συμφωνία» με στόχο να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% και να συμφωνηθεί πλεόνασμα 2%, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μαγικές λύσεις και πρόσθεσε: «Οι κυβερνήσεις σας κατάφεραν το αντίθετο. Πού ήσασταν τόσο καιρό και δεν μας λέγατε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερη ανάπτυξη;».
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα εντάσσεται κάθε χρόνο το πλεόνασμα και χρήματα που δεν έχουν προϋπολογιστεί, όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το Ταμείο θα έχει αρχικά 700 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και προγράμματα για την απασχόληση.
Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η διαρκής επίκληση της 2ης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνει άφεση αμαρτιών για το α’εξάμηνο του 2015. Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα που ψηφίζονται συμπεριλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, είπε: «Πού υπήρχε στη συμφωνία του καλοκαιριού υπερταμείο διάρκειας 100 ετών; Το μείγμα πολιτικής είναι δικό σας, αλλά τους φόρους θα τους πληρώσουμε όλοι».
Νωρίτερα κατά την πρωτομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για τη «χυδαιότερη επιχείρηση εξαπάτησης των Ελλήνων που έγινε ποτέ» για να υπογραμμίσει: «Eκτός από αυταπάτη, υπήρξε πολιτική απάτη, μεθοδευμένη, πολυετής και κυνική»
«Δεν είστε άξιος να είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας» συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για να προσθέσει: “Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα”.
“Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; Γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;” ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: ‘ Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας. «Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους»
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: “Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει το συντομότερο . Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που έχει ανάγκη η χώρα”