Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διερεύνησε το εμβόλιο της AstraZeneca όταν 13 κράτη μέλη της ΕΕ ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω φόβων για σύνδεση με θρόμβους, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός “δεν συσχετίστηκε” με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων.

Μετά το πόρισμα του ΕΜΑ Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στην μάχη κατά του κορωνοιού που πλήττει όλο τον κόσμο, ενώ η Σουηδία ανέφερε ότι χρειάζεται “λίγες ημέρες” για να αποφασίσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Πέμπτη τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο και πρόκειται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δικής του έρευνας για την ασφάλεια του εμβολίου την Παρασκευή.

Η έρευνα της υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων ασυνήθιστων διαταραχών του αίματος. Συγκεκριμένα, εξέταζε περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης – θρόμβων αίματος στο κεφάλι.

Οι αποφάσεις για αναστολή της χρήσης του εμβολίου προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό εμβολιασμού της περιοχής, ο οποίος είχε ήδη επηρεαστεί από ελλείψεις στην προσφορά.