Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αρκετές αναρτήσεις που παρουσιάζουν κυβερνητικά στελέχη (ακόμα και συγγενείς των στελεχών) που χωρίς καμία προτεραιότητα στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, εμβολιάζονται αφήνοντας δεκάδες υγειονομικούς ανεμβολίαστους και εκτεθειμένους στον ιό του Κορωνιού.

Το γεγονός δεν το άφησε ασχολίαστο η εφημερίδα Politico:

Το σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης, το οποίο δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι “προσωπικό προτεραιότητας κρίσιμης σημασίας για τις κυβερνητικές λειτουργίες” θα συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας για την λήψη του εμβολίου, μαζί με γιατρούς, νοσηλευτές και όσους ζουν σε οίκους νοσηλείας. Η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν σε αυτή την ομάδα, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, γενικών γραμματέων, των επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και των ηγετών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Όλοι αυτοί οι υπάλληλοι είναι μεταξύ των 471 ανθρώπων που έχουν λάβει ήδη το pfizer/BioNTech από την Κυριακή όταν άρχισε το πρόγραμμα, πολλοί από τους οποίους είναι σχετικά νέοι γύρω στα πενήντα. Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι ο κατάλογος προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θα λάβουν το πλάνο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

«Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα έχουμε 429.000 δόσεις και περίπου 215.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν», είπε ο κ. Πέτσας. “Μεταξύ αυτών είναι 126 άτομα στην πρώτη γραμμή, απολύτως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης”.

Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε επικρίσεις από γιατρούς και πολιτικούς του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Ο Δρ Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο στο νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΕΙΑ” – το οποίο, υποτίθεται ότι θα ήταν το εμβληματικό νοσοκομείο της χώρας για την καταπολέμηση του coronavirus, ωστόσο οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για δεκάδες υγειονομικούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας αναβλήθηκαν προκειμένου να εμβολιαστούν στελέχη κομμάτων και δη του κυβερνόντος.

Το γεγονός το σχολίασε και ο Ηλίας Μοσιάλος: “Δεν μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους να εμβολιάζονται ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρίσκονται σε κυβερνητικές ή επιστημονικές θέσεις, πρέπει να δώσουμε τα εμβόλια σε ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν εάν αρρωστήσουν”.

Πηγή: politico.eu