Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου σε βάρος των υπευθύνων του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή για υπόθεση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο.
Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας αφορά το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου και στρέφεται κατά των Σοφοκλή Ξυνή, της συζύγου του Αθηνάς και της κόρης του Αικατερίνης, που είναι μέλη του ΔΣ του Ομίλου Ξυνή, ενώ παράλληλα εκδόθηκε διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των κατηγορουμένων, αλλά και διάταξη απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.
Η κατηγορία που απαγγέλθηκε -επισύρει ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης- αφορά όχι μόνο περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής που φαίνεται να διαπιστώθηκαν σε εταιρίες του ομίλου, αλλά και είσπραξης επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα που εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι μέσω πλαστών βεβαιώσεων ασφαλιστικών ενημεροτήτων, τις οποίες εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι από υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε, από την εισαγγελική λειτουργό, έρευνα έπειτα από πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), σύμφωνα με το οποίο ο συγκεκριμένος όμιλος εμφάνιζε βεβαιώσεις «μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας» που αποδείχθηκαν πλαστές και φέρονται να υπογράφονται από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ.
Με τον τρόπο αυτόν πετύχαινε να συμμετέχει σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και να εισπράττει δημόσια χρήματα. Κατά το πόρισμα που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν πλαστές βεβαιώσεις το 2007, το 2008 και το 2009, οι οποίες στην πλειοψηφία τους φαινόταν να προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ αναφέρεται και μία περίπτωση που η ενημερότητα φαινόταν να έχει εκδοθεί από υπηρεσία του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Πειραιά.
Μάλιστα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο της ΓΓΚΑ, έως τον Αύγουστο του 2010 η συνολική οφειλή του Ομίλου προς τον ασφαλιστικό φορέα ανέρχονταν περίπου στις 692.000 ευρώ.
Στο πόρισμα που ερεύνησε η εισαγγελέας, αναφέρεται ότι η περίπτωση της εταιρίας του Ομίλου Ξυνή «Δυναμική Εκπαιδευτική-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΕ» εισέπραξε συνολικό ποσό 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων, που διεξήχθησαν από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Τη δικογραφία για την υπόθεση θα χειριστεί ανακριτής, που θα εντοπίσει αν προκύπτει εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κ. Παπανδρέου, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, συνεχίζει την έρευνά της για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις.